Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 30 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Waarom saag paneer eigenlijk palak paneer heet (en waarom we in de ban zijn van dit gerecht)

Bij Culy zijn we zo nu en dan compleet in de ban van bepaalde gerechten, kookboeken of keukens. Culy’s Winnie beleeft bijvoorbeeld momenteel een Indiase fase, waarin ze die keuken liefst tot in het kleinste detail doorgrondt. En naast dahls, bhel puri en Indiase chutney’s komt er daarom regelmatig palak paneer bij haar op tafel.

Palak paneer ken je misschien wel van Indiase restaurants: een grasgroene curry met blokjes witte kaas. Serveer daar rijst of flatbread bij en je hebt een erg voedzaam kostje. Maar wat weten we nog meer over dit gerecht?

Ten eerste: hoe zit dat met die naam?

Op menukaarten kom je dan wel vaak de naam ‘saag paneer’ tegen, maar correcter is het om het gerecht ‘palak paneer’ te noemen. Hoe dat zit? Saag is Indiaas voor bladgroenten; palak betekent spinazie. En aangezien dit iconische gerecht altijd van spinazie wordt gemaakt, is palak paneer dus specifieker en juister.

Paneer beslaat dan weer op de witte kaas die in het gerecht zit. Deze witte kaas koop je in plakken of blokken, qua textuur vergelijkbaar met feta. De smaak daarentegen is een stuk milder en neigt meer naar die van ricotta. Dat zachte maakt het de ideale metgezel van de spinaziecurry vol kruiden en spice.

De geheimen van goede palak paneer

Het basisrecept voor palak paneer kun je dan wel best simpel houden, met een paar ingrepen til je het gerecht naar een hoger niveau. Het aanfruiten van komijnzaad en garam masala in ghee is een belangrijke eerste stap. Kies ten tweede voor verse spinazie en blancheer deze kort in ruim gezouten water. Die dien je af te gieten en af te spoelen onder koud water, dit zal zorgen voor een mooie groene kleur.

Verder is het een kwestie van niet te zuinig zijn op smaakmakers als gember, knoflook, groene peper en ui. In sommige recepten komen daar nog cashewnoten (voor de romigheid) en fijn gesnipperde tomaten bij – en wij zeggen: doen. Ook curryblaadjes doen wonderen: deze kun je bij de diepvriesafdeling van de toko vinden en voorzien je palak paneer van een typerend, kruidig aroma.

Zijn al deze ingrediënten eenmaal gestoofd in de pan, mix ze dan glad met een staafmixer alsof je het meent. Tot slot wordt palak paneer erg blij van een kneepje vers limoensap en – op het allerlaatste – wat volle room. En dan is het natuurlijk tijd om die blokjes kaas er voorzichtig door te roeren.

Daarom is het zo geweldig

Lijkt dat allemaal nogal complex? Maak het één keer en je zal zien dat het echt een belachelijk simpel gerecht is, met een beperkte hoeveelheid aan toegankelijke ingrediënten. Dat is bij andere Indiase (curry-)gerechten toch nog wel eens anders. De lijst aan specerijen lijkt daar vaak geen einde te kennen.

Bovendien is het wat ons betreft het ideale gerecht om in grote hoeveelheden te maken en om in kleinere porties in te vriezen. Heb je énig idee hoe groot de voldoening is wanneer je na een lange dag een bakje palak paneer kunt opwarmen? Wij inmiddels wel. Serveer daarbij wat naan uit de vriezer (of kook er wat rijst bij) en je hebt in recordtempo een supersnel (en gezond!) maaltje voor je neus.

Varianten op palak paneer

En heb je die basisversie nou helemaal onder de knie, dan kun je uiteraard beginnen variëren. Zo zien we ‘t ook wel eens met feta in plaats van met paneer; handig als je dat laatste niet kunt vinden. Wil je het liever plantaardig houden? Vervang de kaas dan door blokjes stevige tofu en gebruik plantaardige room op ‘t einde.

Nadiya Hussain stopt de spinaziecurry dan weer graag in spanakopita: die Griekse filodeegpastei. ”De deegkorst maakt chapati’s overbodig en maakt het een alles-in-één gebeuren.”, stelt Nadiya. Ook geniaal, natuurlijk. 

Toch liever beginnen bij het begin? Wij kunnen dit recept van Spice Up the Curry warm aanbevelen. Kwestie van tijd vooraleer ook jij overloopt van enthousiasme.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.