Broodje pom van Tjin’s Toko

Culy 2 nov 2017 Recepten

In het fijne Amsterdam Kookboek neemt culinair journalist Laura de Grave je mee langs haar favoriete Amsterdamse restaurants en kookt zij samen met de chefs typisch Amsterdamse gerechten die zijn ingeburgerd in de stad. En die recepten zijn verzameld in dit heerlijke kookboek! Wij mogen er eentje met jullie delen: het bekende broodje pom van Tjin’s Toko.

Broodje pom “Amsterdam heeft 180 nationaliteiten. Als er één keuken in Amsterdam de multiculturele samenleving weerspiegelt, dan is het wel de Surinaamse Tjin’s toko, in de Amsterdamse Pijp.

Het ‘broodje pom’ weerspiegelt dit. Iedere bevolkingsgroep in Suriname geeft zijn eigen ‘swing’ aan het feestgerecht, zo ook de Afro-Surinaamse Ria Kensenhuis.

De basis van haar pom is tayer. ‘Dat is een knolsoort, net als aardappels,’ legt de Afro- Surinaamse uit. ‘In december is het vers verkrijgbaar. Dan kun je het zelf raspen.’”

Zo maak je het broodje pom van Tjin’s Toko:

Omdat pom het lekkerst smaakt als je het een nacht laat rusten, kun je het best een dag van tevoren beginnen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de tayer in een kom en breng hem op smaak met zout, peper, nootmuskaat en suiker. Voeg sap van 1⁄2 swa alanya (of ander citrussap) en de piccalilly toe. Breng de kip op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat.

Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een wok, wadjan of koekenpan op laag tot middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook, tomatenpuree, tomaat, kip en een goede klont roomboter toe. Bak 5 minuten, de kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn. Schep de stukjes kip met een schuimspaan op een bord en laat de saus in de pan zitten.

Meng de tayer door de saus van de kip. Voeg wat selderijblaadjes toe aan zowel de kip als de tayer. Vet dan de ovenschaal in met boter, doe de helft van de tayer erin, verdeel de kip erover en voeg vervolgens de rest van de tayer toe. Verdeel nog wat extra flinters roomboter over de pom.

Bak de pom 45 minuten in de voorverwarmde oven, tot de randen donkerbruin zijn en de pom gaar is. Laat het geheel het liefst een nacht rusten, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Meng voor de atjar de azijn, suiker en scotch bonnet in een kleine kom. Voeg de komkommer, kool en wortel toe en laat dit mengsel minimaal 45 minuten goed trekken.

Warm de pom op in de magnetron of oven en schep op elk broodje een portie. Voeg de atjar toe. Voeg eventueel nog wat hot sauce naar smaak toe voor extra pit.

Broodje pom

Fotografie: Hans de Kort

Amsterdam Kookboek ligt nu in de (digitale) boekwinkel voor € 25,-.

Voor 8 broodjes:

  • 1 kilo geraspte tayer, ontdooid (ingevroren tayer koop je bij de toko)
  • Naar smaak: zout, peper, nootmuskaat en suiker
  • Sap van 1⁄2 swa alanya (of sinaasappel-, citroen- of limoensap)
  • 2,5 eetlepel piccalilly
  • 500 gram kippendij-filet, in stukjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • Zonnebloemolie
  • 1 tomaat, in stukjes
  • 1,5 eetlepel tomatenpuree
  • Klont roomboter, plus extra
  • Handje selderijblaadjes, fijngesneden
  • 8 witte broodjes
  • Eventueel: hot sauce

Atjar, voor erbij:

  • 8 eetlepels natuurazijn
  • 2 eetlepels suiker
  • 1⁄4 scotch bonnet peper, zaadlijsten verwijderd, jngesneden
  • 1⁄4 komkommer, in plakjes
  • 1⁄4 kool, in julienne
  • 1⁄2 wortel, in julienne
Reageer op artikel:
Broodje pom van Tjin’s Toko
Sluiten