Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 30 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Maastrichts zoervleis (à la Café Sjiek)

Culinair journalist Laura de Grave crosst met een elektrische motor door heel Nederland om op zoek te gaan naar lokale producten en gerechten. Haar verhalen en recepten staan in het Nederland kookboek en op 24Kitchen worden haar avonturen ondertussen in de serie Lekker Lokaal uitgezonden. Wij mogen een recept met jullie delen: het beroemde Maastrichts zoervleis van Café Sjiek.

Café Sjiek is sowieso een hotspot die je zéker eens moet aandoen als je in Limburg bent. Met dit recept haalt Laura het beroemde Maastrichts zoervleis van het restaurant gewoon naar jouw keuken. Opgelet: begin tijdig, want het vlees moet zeker 24 uur marineren en daarna nog 9 uur stoven. Maar dan heb je ook wat.

Laura: “Poulet is stoofvlees dat in stukken is gesneden. Het zijn de wat taaiere delen van het dier, die het meest bewogen hebben. Poulet kan van de rug, nek of schouder, maar ook van de billen of achterbenen zijn. Door het vlees te stoven, wordt het mals en zacht.”

Maastrichts zoervleis
Bron: Nederland Kookboek / Hans de Kort

Zo maak je Maastrichts Zoervleis

Dag 1 – avond
Snijd het vlees en de ontbijtkoek in blokjes van 2 bij 2 cm. Snipper de uien fijn. Doe het vlees en de ui in een grote ovenschaal. Brokkel de ontbijtkoek erover. Voeg de azijn, laurierblaadjes, kruidnagels, suiker en stroop toe. Breng op smaak met peper en zout. Voeg 400 ml water toe. Laat het vlees afgedekt 24 uur marineren in de koelkast.

Dag 2 – avond
Verwarm de oven tot 80 °C. Zet de ovenschaal met het vlees in de oven en laat circa een nacht (9 uur) garen.

Dag 3 – avond
Doe het vlees in een grote pan en warm het op. Breng eventueel extra op smaak met peper en zout. Proef en bind de saus met extra ontbijtkoek naar smaak. Voeg eventueel nog wat stroop naar smaak toe voor de juiste zoet-zuurverhouding. Serveer met friet, mayonaise en appelmoes.

*Hollands paardenvlees is online verkrijgbaar via www.slagerijwisker.nl.

**Bij Café Sjiek gebruiken ze rinse appelstroop, maar je kunt natuurlijk ook de ambachtelijke stroop (60 procent peren, 40 procent appels) van Puurvandewall gebruiken.

Dit recept komt uit het Nederland kookboek – De lekkerste lokale producten en gerechten door Laura de Grave (Uitgeverij Brandt). Het kookboek is nu te koop voor € 30,- euro.