Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 7 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Zeeuwse bolussen uit Lekker Fred in het land

Voor zijn nieuwe boek ‘Lekker Fred in het land’ trotseerde Freddy Tratlehner (Lekker Fred) het Nederlandse landschap, op zoek naar ons culinaire erfgoed. Daar kwam hij onder meer in aanraking met Zeeuwse bolussen.

Lekker Fred in het land

Freddy maakte al eerder zo’n lekker kookboek, in navolging van zijn razend populaire (en hilarische) kookvideo’s op Youtube. Dat boek draaide helemaal om zijn favoriete gerechten en recepten. Met zijn tweede kookboek heeft hij een nieuwe missie: Nederland terug op smaak brengen. Met Lekker Fred in het land neemt hij je mee op ontdekkingsreis in eigen provincie.

In het boek vind je recepten als boerenkoolstamppot, tempura van het land, ‘paddestoeljen op toast’ en zelfs ‘een dom grote kreeft’. Wij mogen Freddy’s recept voor Zeeuwse bolussen met je delen.

“‘Hiljo, mafkees! Je maakt toch geen gebak dat lijkt op uitwerpselen!’ Zeeuws en star staarde-ie naar de muur. ‘Jawel, dat doent ik wel!’ riep-ie. De kinderen van ’t dorp wezen naar em en lachten em uit. Soms werd-ie gekscherend ‘de drollenbakker’ genoemd. Wacht maar, dacht Hiljo. Op een dag zou-ie heel den regio laten zien wie de beste bakker van ’t Zeeënland is. Zijn wraak was dan ook zoet, toen-ie op een dag werd geëerd met de titel Meester-Patissier.”

Zeeuwse bolussen
Bron: Lekker Fred uit het land

Zeeuwse bolussen

Meng de bloem, melk, gist, boter, bastaardsuiker en het zout tot een soepel en samenhangend deeg.

Verdeel het deeg in 15 gelijke stukken en bol ze glad op. Zoek online naar ‘deeg opbollen’ en ze leggen je precies uit hoe dat moet. Leg het deeg op een met bloem bestoven schaal en dek af met plasticfolie. Laat het deeg 20 minuten rijzen.

Meng intussen voor de kaneelsuiker de bastaardsuiker, suiker en de kaneelpoeder. Verdeel de kaneelsuiker over het midden van je aanrecht.

Plet de deegbolletjes (zo laat je de lucht eruit) en vorm er 10 centimeter lange strengen van. Rol het deeg effe goed en riant door de kaneelsuiker en rol het, door de suiker, verder uit tot drollen van 30-35 centimeter.

Laat de drollen 60 minuten in de suiker rijzen. Ze beginnen dan te zweten (alsof ze schuldig zijn), waardoor de suiker in het deeg trekt.

Verwarm de oven voor op 250 °C. Rol de drollen op tot een ronde spiraal en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat in de oven, verlaag de oventemperatuur naar 240 °C en bak de bolussen in 8 minuten goudbruin en gaar.

Keer de bolussen na het bakken direct om op bakpapier. Let op: de suiker is vloeibaar, moet je dus niet met je vingertjes in grijpen! De bolussen horen nog wat klef te zijn.

Cover Lekker Fred in het land

‘Lekker Fred in het land’ van Freddy Tratlehner (Carrera Culinair) is nú te koop voor € 27,50. 

Meer lekkers om te bakken?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.