Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 10 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan Teun van de Keuken: ‘De aardappel wordt verguisd door koolhydraathaters!’

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Teun van de Keuken.

Teun van de Keuken heeft de afgelopen jaren de vinger bij velen van ons op de zere plek gelegd. Met zijn onthullingen in het tv-programma Keuringsdienst van Waarde bracht hij de waarheid achter allerlei producten aan het licht en zorgde hij ervoor dat jij sommige producten misschien wel helemaal niet meer eet.

Teun is sinds vorig jaar (bewust) minder op tv te zien als presentator, maar dat betekent niet dat hij minder druk is, integendeel! Je hoort hem twee keer per week samen met Yvette van Boven in de podcast Etenstijd! Hier heeft het duo het o.a. over hun lievelingskost, favoriete ingrediënten en delen ze hun beste tips.

Daarnaast maakt Teun documentaires én schrijft hij boeken. Zijn meest recente boek is net verschenen en een regelrechte hit. In ‘De mens is een plofkip’ vertelt hij hoe de voedingsindustrie ons mensen vooral bewerkte rotzooi voorschotelt en daar steeds verder in gaat.

5 vragen aan Teun van de Keuken

1. Wat is de beste kooktip die je ooit kreeg en van wie?

Teun: “‘De oven is je beste vriend’. Als je iets maakt wat lang moet pruttelen, dan kun je het uren in de oven laten staan en heb je zelf je handen vrij. Heel veel dingen tegelijk maken waarbij de timing op de minuut aankomt is veel te stressvol.

Dat zie je ook vaak wanneer mensen voor gasten gaan koken. Probeer nooit iets nieuws als je gasten hebt. Je moet zeker weten dat je het recept beheerst. Daarbij is eenvoudig en lekker eten belangrijker dan showstoppers en stress. Het gaat toch vooral om de gezelligheid. Als ik indruk wil maken op mijn gasten maak ik de pavlova van Ottolenghi. Die ziet er heel indrukwekkend uit, maar is heel makkelijk te maken.  Het meeste kun je voorbereiden, dat is ook fijn.”

6x makkelijke ovenschotels (ideaal voor op doordeweekse avonden)

2. Welk product vind jij ondergewaardeerd in Nederland en zouden we meer moeten eten?

“Ik noem er twee: ten eerste de aubergine. Als je hem goed maakt (wees niet bang voor veel olijfolie!) is dat zo ongeveer het lekkerste wat er is. Ik voeg hem te pas en te onpas toe aan recepten, heerlijk.

Als tweede breek ik een lans voor de nederige aardappel. Die wordt ten onrechte verguisd door koolhydraathaters, maar zit boordevol vitamines en mineralen. Ik hou van het feit dat iedere  bereidingsvorm (patat(!), puree, gepoft en gekookt) totaal anders smaakt. De aardappel gaat sowieso mee naar een onbewoond eiland als ik maar één ding mag meenemen.”

3. Van welke misstand uit de voedselindustrie ben je de afgelopen tijd het meest geschrokken?

“De hele voedselindustrie is schrikbarend. In mijn boek ‘De mens is een plofkip’ laat ik zien hoe voedselfabrikanten door middel van consumentenonderzoek en hersenscans uitzoeken welk rommelvoer onweerstaanbaar is voor ons. Spoiler: dat zijn producten vol suiker, zout en vet.

Die ongezonde waar is overal om ons heen (80% van de supermarkt is ongezond) en wordt met agressieve marketing gepusht. We zouden iets aan deze praktijken moeten doen.”

4. Wat is jouw ultieme geheime adresje?

“Haha, dat ga ik jou niet aan je neus hangen! Ik volg absoluut geen foodtrends. Ik hou het simpelweg ook niet meer bij. Maar al die crossovers van croissants, zoals de cronut, de crompouce en de crookie hoeven van mij niet.”

De zin en onzin van de ‘crookie’ (croissant + cookie)

5. Wat is je ultieme guilty pleasure?

“Ik vind het een beetje een stomme term, want als je een keer iets eet wat niet gezond is, dan kun je er maar beter van genieten. Anders is het dubbel zonde.

Onder die noemer zou ik er twee willen noemen: patat (of friet) en de gevulde koek.  Als ik moe ben en een kiosk of tankstation binnenstap, ga ik voor de bijl.

Friet (patat) vind ik onweerstaanbaar lekker. In de meeste plaatsen weet ik wel een goede frituur te vinden. Zo niet, dan check ik een site van frietopia, daar staan alle goede patatbakkers van Nederland op.”

Meer interviews met culi-helden:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.