Auke Sprangers
Auke Sprangers Culinair nieuws 19 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

5 vragen aan Joris Bijdendijk: “Zelfs na een enorm diner eet ik wel ‘s alle toetjes die op de kaart staan.”

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Joris Bijdendijk.

Over Joris

Behoeft ‘ie eigenlijk überhaupt nog een introductie? Voor wie toch afgelopen decennium onder een rotsblok heeft gelegen: we kennen Joris Bijdendijk onder meer van inmiddels iconische zaken als RIJKS®*, Wils* en Wils Bakery Café, als het creatieve brein achter stijlvolle kookboeken en in de rol van enthousiaste spil achter uiteenlopende culinaire initiatieven en pop-ups.

Genoeg redenen dus om even wat geheimen bij de chef tot ontfutselen.

1. Heb je een eetgewoonte waar anderen van opkijken?

Joris: “Ik ben een toetjesman, soms eet ik wel de hele toetjeskaart na een enorm diner in een restaurant. Mensen kijken er dus wel eens van op hoeveel toetjes ik eet. Ik vind een mooi softijsje, een mooie bonbon of een mooie Franse appeltaart minstens zo lekker als een super ingewikkeld chocoladedessert.”

2. Wat is de allerbeste kooktip die je ooit kreeg en van wie?

“Een tip kan ik het niet echt noemen, maar het mooiste dat ik heb meegekregen van huis uit is om elke dag zelf te koken en alles te proeven. We hebben onze eigen groentetuin, boomgaard en notenbomen. Forellen vingen we zelf in de rivier, op het land werd gejaagd en dat aten we op. Om dit in de opvoeding al mee te geven aan kinderen is voor mij essentieel, vandaar dat ik zo’n groot voorstander ben van de schooltuintjes en daar ook graag lesgeef.”

3. Is er een gerecht of ingrediënt dat je echt niet lekker vindt, hoe hard je ook je best doet?

 Andouillette vind ik echt niet lekker. Zo’n dampende pensworst op je bord, met een geur waarvan de ober zelf al z’n neus moet dichthouden bij het serveren. Dan vraag ik me af; waarom staat dit eigenlijk op de kaart? Ik heb ook weleens surströmming gegeten. Nou, dat kreeg ik gewoon niet mijn mond in; mijn hele lichaam blokkeerde toen ik het wilde eten, zo vies was dat.”

4. Je favoriete (geheime) adres om boodschappen te doen?

“Ik kom het liefst op de Albert Cuyp voor mijn boodschappen. Dan duik ik ook graag de tropische winkel Amarjeet Singh in, daar koop ik mijn Surinaamse of Indiase ingrediënten in. Eigenlijk eet ik altijd een soort zes gangen streetfood terwijl ik mijn boodschappen doe op de Albert Cuyp; dan ga ik van Spang Makandra naar Toko Ramee, naar de visboer en dan naar de tropische winkel en als dessert een lekkere warme stroopwafel van het juiste tentje.”

5. Je mag nog maar bij 1 restaurant eten de rest van je leven; welke zou dat zijn?

“Thuis. Ik geniet evenveel van het koken als van het eten, dus dan heb ik dubbel winst wanneer ik thuis kook.”

Meer van deze rubriek:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.