Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 7 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Jollof Rice Bunmi Nigerian-stijl (uit het nieuwe boek van Joris Bijdendijk)

Joris Bijdendijk van RIJKS* en Wils* bedenkt de prachtigste, overheerlijke creaties in zijn restaurants. Maar wat kookt de sterrenchef thuis, voor zijn gezin? Je ontdekt het in zijn nieuwe kookboek, ‘Bij Bijdendijk Thuis’. In het boek deelt hij ondermeer dit recept voor Jollof Rice in Bunmi Nigerian-stijl. Echt de moeite waard om te ontdekken!

Joris deelt in ‘Bij Bijdendijk Thuis‘ niet alleen hét recept voor zijn ultieme Croque Monsieur, maar ook voor zijn favoriete tosti en een Welsh Rarebit. In het boek vind je ruim 250 recepten en simpel beschreven kooktechnieken, zoals voor zelfgemaakte croissants. In Joris eigen woorden: “Als je de koksschool doet, kun je dit boek als werkboek gebruiken, want álles staat erin.”

Culinair journalist Joël Broekaert leert je daarbij in het boek ook nog eens alles over de herkomst van ingrediënten als boter en suiker, koken met vuur en die magische vijfde smaak: umami.

In het boek vind je ook dit recept voor Jollof Rice in Bunmi Nigerian-stijl. Dat is hét West-Afrikaanse rijstgerecht dat rokerig, pittig en heel aromatisch is.

Jollof rijst: hét West-Afrikaanse rijstgerecht dat mensen samenbrengt

Jollof rice
Bron: Bij Bijdendijk Thuis

Jollof Rice Bunmi Nigerian-stijl

Mix alle ingrediënten voor de tomatenmix in een blender of met een staafmixer en laat in een pan even koken, zodat de rauwheid eraf is. 

Doe de rijst in een kookpan. Parboiled rijst is voorgegaarde rijst, afkomstig uit Amerika. De rijst wordt geweld, vervolgens gestoomd en weer gedroogd voor de verkoop. Zet de rijst net onder met de tomatenmix en voeg laurier, tijm, oregano en zout toe. Laat met deksel op de pan zachtjes gaar worden tot al het vocht is opgenomen. De rijst komt dan makkelijk los van elkaar, de onderkant mag een beetje bruin zijn geworden. Dat geeft een lekker rook-touch aan de rijst, maar dit eet je niet op. Het koken duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.  

Fruit de okra aan in een scheut olie. Schep wat tomatenmix op de okra’s en laat pruttelen tot ze gaar zijn, dit duurt ongeveer 5 minuten. De okra’s zorgen dat de saus mooi gebonden wordt. Snijd de bakbanaan in plakjes en frituur deze in een klein laagje olie in enkele minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Breng de okra’s en bakbanaan op smaak met zout. Serveer bij de jollofrijst.  

Bij Bijdendijk Thuis van Joris Bijdendijk (Nijgh & Van Ditmar) is nu te koop voor € 34,99

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.