Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 6 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan Samuel Levie: ‘Ik kan echt schransen alsof mijn leven ervan af hangt.’

In Culy’s nieuwe rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Samuel Levie.

We hebben er de lekkerste venkelworst van het land aan te danken, hij wist snert uit blik hip te maken en komt ‘ie met een nieuw foodproject, dan doet hij dat ook nog eens op een eerlijke en duurzame manier.

Yes: Samuel Levie is een vaste waarde in ons foodlandschap en we zouden zijn columns in Het Parool, acties met Food Cabinet en zijn overheerlijke kombucha van Butcha niet meer kunnen wegdenken. Tijd om hem aan ons vragenvuur te onderwerpen.

Samuel Levie
Bron: Samuel Levie

5 vragen aan Samuel Levie

1. Wat is je gekste eetgewoonte?

Samuel: ”Ik moest dus heel lang nadenken over wat überhaupt een gekke eetgewoonte is… Maar toen moest ik toch wel aan iets van mezelf denken. Ik heb lange tijd in de keuken gewerkt en dan was er vaker géén tijd om zelf te eten dan wel.

Op een gegeven moment werd ik zelf chef en toen vond ik dat het gewoon noodzakelijk was dat het keukenteam zelf ging zitten om te eten voor het service.

We gingen dan wel zitten maar meestal was er alsnog geen tijd omdat de keuken al vroeg open ging en de zaak direct vol zat. Daarom ging ik alsnog knettersnel ging eten en dat doe ik nog steeds; ik kan echt schransen alsof mijn leven ervan af hangt.

Dat is blijven hangen, maar ik weet nog dat ik een keer op een date was en dat ik door had dat ik zat te bunkeren in een chique zaak. Mijn voorgerecht was op terwijl zij nauwelijks een hap had genomen.

Sindsdien ben ik pauzes gaan inlassen. Dan stop ik halverwege een gerecht even en wacht tot de ander bijna klaar is en dan ga ik weer verder eten. Ik doe dat totaal onbewust, maar mijn vrienden maken er grappen over.”

2. Wat is je favoriete snack?

”Vroeger was dit een shoarmarol, maar toen ik dat laatst nog eens bestelde viel dat echt zo vies tegen: megataai vlees en ook helemaal niet lekker gekruid. Dus dat ging ik thuis maken, met filo en gebarbecued lam. Niet normaal lekker.

Al denk ik dat het nog steeds niet op kan tegen de garnalenkroketjes van Holtkamp. Ik vind het superjammer dat je die niet meer heet uit het vet kan kopen op de Vijzelstraat in hun winkel. Vroeger wandelde ik daar met Ragna op een koude winterdag graag naartoe.”

3. Wat is jouw herogerecht?

”Er zijn een aantal dingen waar ik aan moet denken bij een herogerecht. Mensen kennen me natuurlijk van de venkelworst… Die eet men door het hele land. Dat is toch altijd een bijzondere gedachte.

Recepten die door vrienden worden aangevraagd zijn mijn prei-en-Maroillestaart, langoustines uit de houtoven en mijn perzik met misokaramel. Dan nodigen mensen zichzelf uit en geven ze van te voren door wat ze willen eten.”

4. Hoe ziet jouw ideale eetdag eruit?

”Ik ontbijt meestal thuis: of niet of simpel. Simpel betekent muesli met melk of brood met boter en eventueel Marmite.

Dan fiets ik naar de Albert Cuypmarkt, waar ik boodschappen haal bij viskraam Schilder, eventueel wat Aziatische spullen bij Tjin’s of bij wat Surinaamse dingen bij de tropische winkel achter de visboer. Ik sluit niet uit dat ik dan een portie worst bestel als tussendoortje.

Daarna zou ik thuis lekker koken – misschien zou ik nog een éclair oppikken bij My Little Patisserie. Als ik uit eten ga in de stad dan zijn een aantal van mijn favorieten Parlotte, Rijsel, Toscanini en Choux. Dat zou dus ook een mooie afsluiting van de dag kunnen zijn.”

5. Wat is de beste maaltijd die je ooit hebt gegeten?

”Dat kan ik echt niet beantwoorden. Ik heb tranen in mijn ogen gehad toen ik de eerste keer bij Noma at, dat was zo bijzonder.

En ik ging ooit naar In de Wulf van Kobe Desramaults met mijn vader: dat was ook echt een hele bijzondere en lekkere avond. Uiteindelijk viel hij voordat de koffie op tafel stond in slaap voor de open haard terwijl de zaak nog vol zat.

Maar de leukste etentjes blijven die met vrienden of familie. Heel lekker eten op tafel, bijzondere wijn en dan tot in de late uren mooie gesprekken voeren.”

Meer uit de rubriek?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.