Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 12 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan Alison Roman: ‘Mijn gekste eetgewoonte? Ik eet pinda’s met schil en al’

In Culy’s nieuwe rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Alison Roman.

5 (culinaire) vragen aan Alison Roman

Alison Roman heeft een neus voor het bedenken van recepten die hartstikke viral gaan, geeft van die casual etentjes thuis waar iedereen bij wil zijn én schrijft heerlijke kookboeken. Haar laatste boek – Zoet Genoeg – is net uit.

Culy mocht vijf korte culinaire vragen stellen aan Alison Roman – van die dingen die je altijd al hebt willen weten.

1. Beyoncé – misschien heb je weleens van ‘dr gehoord – staat erom bekend dat ze altijd hot sauce bij zich heeft. Welke smaakmaker heb jij het liefst altijd bij je?

“Ik neem altijd zout mee, van die zoutvlokken. Van twee merken specifiek: je hebt Jacobsen, dat afkomstig is uit Amerika en die van Maldon. Ik nam het altijd mee in een klein blikje, maar dat is een keer ontploft in mijn tas, dus nu stop ik het gewoon in een klein ziplockzakje.”

2. Wat was je grootste kookramp?

“Te veel om op te noemen, ik kook al zo lang. Maar de meest recente – en dit moet je beslist publiceren – is het recept voor citroenshortbread uit mijn nieuwe boek (Zoet Genoeg, red.). Het staat er verkeerd in, in elke editie. De hoeveelheid suiker die vermeld staat, is bijna de dubbele hoeveelheid die het zou moeten zijn. Ik moest het recept schalen en heb het gehalveerd, maar de aanpassingen hebben de uiteindelijke kopie niet gehaald, dat is ergens misgegaan.

Het recept klopt dus niet, dat is een enorme mislukking. Ik haat het om fouten te maken, vooral in print, het breekt mijn hart. Ik ga nog wel een correctie publiceren in mijn nieuwsbrief. Sommige mensen hebben het gemaakt volgens het recept en vonden het alsnog lekker, maar voor wie denkt dit is raar en verkeerd: het ís ook raar en verkeerd! Wacht dus nog even met maken tot ik mijn nieuwsbrief heb gepubliceerd. Lees de correctie – en sorry!”

3. Wat is je gekste eetgewoonte?

“Ik eet pinda’s met schil en al. Dat is heerlijk; het zijn net kleine chips. Ik eet niet elke pinda zo hoor, ongeveer elke achtste pinda uit de zak.”

4. Welk ingrediënt vind je overgewaardeerd?

“Ik houd niet van zoete aardappels. Ik weet niet of ik ze overgewaardeerd zou noemen; veel mensen zijn er dol op en ik toevallig niet. Ik vind het wel altijd grappig als bepaalde ingrediënten ineens ‘een trend’ zijn. Als zoete aardappels ‘in’ zijn, denk ik: het is een zoete aardappel, het is geen stijl van een outfit – ze zullen heus wel verkrijgbaar blijven. But yeah, okay.”

5. Wat was het beste dat je ooit hebt gegeten – en waar?

“Mh, ik denk dat ik dan iets willekeurigs zou moeten kiezen, want om nou te zeggen: oh mijn god, dit is het beste wat ik ooit heb gehad? Ik houd van restaurants, maar soms is de beste restaurantmaaltijd niet het beste eten – soms is het beste eten dat bij jou thuis. Er zijn zo veel verschillende manieren waarop je die ervaring kunt hebben.

De keren waarop ik het meest emotioneel word van eten of de meest intense reactie heb, draait bijna altijd om zeevruchten die op een simpele manier zijn bereid. Ik at een keer verse garnalen in Portugal die net uit het water waren gevist; die waren zó perfect en heerlijk. Ik besefte: dit kan alleen hier zo smaken, op deze plek, in dit restaurant, in dit land – dat voelde heel speciaal. Ik denk dat ik de diepste verbinding met iets voel als het gaat om een ingrediënt of een gerecht dat echt bij die plek hoort.”

Krijg je geen genoeg van Alison Roman? Lees dan ook het volledige interview met Alison Roman dat Culy’s Nancy en Winnie onlangs met haar hadden. Natuurlijk kun je op Culy ook haar te gekke recepten vinden. 

Zoet genoeg Alison Roman
Bron: Het Spectrum

> Zoet Genoeg van Alison Roman (uitgeverij Spectrum) is nu te koop voor € 34,99.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.