Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 1 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Tosti uit de airfryer: goed idee of gewoon nee?

Het heeft de culinaire wereld nooit eerder zo verdeeld: de airfryer. Je kunt niet zonder of je weigert het. Ook vertrouwde recepten krijgen volgens de fans een upgrade door de airfryer. Waar velen zweren bij een pan of tosti-ijzer, zijn airfryer-gebruikers het roerend eens: een tosti uit de airfryer is het summum.

Maar is dat wel zo?

Is de tosti uit een airfryer lekkerder dan de klassieker?

We zouden er een boek over kunnen schrijven: niets lijkt zo simpel, maar valt zoveel over te zeggen als een tosti. Waar je het mee belegt, bijvoorbeeld. De mogelijkheden zijn eindeloos: ga voor de populaire kimchi tosti of fabriceer een 2.0 versie genaamd croque poisson. Maar ook de extra’s zijn niet aan te slepen; wij zijn bijvoorbeeld groot voorstander van een extra knapperig korstje van parmezaan.

Croque Signore
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Tosti-techniek

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de tips & tricks voor een tosti. Want met een beetje opgedane kennis geef je deze knapperige vriend een enorme upgrade. Dit is bijvoorbeeld de reden waarom we onze tosti insmeren met mayonaise en dit zijn de do’s en don’ts bij het maken van een tosti; onthoud dit lijstje goed. Kortom: er is sowieso wat basic tosti-kennis nodig voordat je van start gaat met welk apparaat dan ook.

Tosti uit de airfryer: de voordelen

Maar dan: een tosti uit de airfryer, is dat wat? Een airfryer is natuurlijk een heteluchtoven on speed en dus is het logisch dat deze manier voorstanders heeft. Beleg je brood, smeer de tosti in met boter of mayo en schuif ‘m de airfryer in op 180 graden voor zo’n 4 minuten. Draai de boel om en herhaal nog eens 4 minuten – een beetje afhankelijk van de airfryer, dus test vooral goed de eerste keer. De tosti wordt knapperig, gelijkmatig verwarmd en krijgt zo’n heerlijke bruine korst.

Nog een voordeel: je hebt er geen omkijken naar én het is de ideale methode wanneer je gaat voor een echte Franse croque, waarbij alleen de bovenkant gegratineerd wordt op het laatst – dit voeg je dan halverwege toe.

Croque Poisson (tosti met zalm en kaas)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

De nadelen

We voelen ons verplicht het toch even te melden: je kunt niet beweren dat een tosti uit de aifryer niet te eten is. Met een kanttekening: bij de klassieke tosti – of die nou uit de pan of uit het ijzer komt – heb je de mogelijkheid om de boel in te sluiten en plat te drukken.

Zo vertelt Yvette van Boven in haar podcast ‘Etenstijd’ dat ze het liefst een vleesverzwaarder of burgerpers op haar tosti zet. De airfyer zorgt voor het tegenovergestelde: een luchtige knapperige tosti, zoals onze collega’s van The Kitchn ook bewijzen met dit recept. Houd je van dat laatste, dan moet je er zeker voor gaan.

Meer over tosti’s:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.