Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 14 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Tip: geef je tosti een extra knapperig korstje van Parmezaanse kaas

Wat is er lekkerder dan een good old tosti met een royale laag kaas? Juist ja: een tosti met een knapperig korstje van Parmezaanse kaas langs de buitenkant. Aan alle kaaslovers: deze is voor jullie.

Deze tip is er eentje onder het motto: áls je dan een tosti eet, doe het dan meteen goed. Met een simpele ingreep til je je tosti namelijk naar een hoger niveau. Die ingreep luistert naar de naam Parmezaanse kaas en leggen we je hieronder haarfijn uit.

Waarom Parmezaanse kaas?

Parmezaanse is een harde kaas met een relatief lage pH. Dat laatste zorgt ervoor dat de kaas de neiging heeft om te stollen bij hitte, in tegenstelling tot zachte kazen die juist smelten tot een smeuïge massa. Tússen je sneetjes brood is Parmezaanse kaas daarom niet zo’n goeie kandidaat. Parmezaanse kaas zal bijvoorbeeld nooit van die kaasdraden creëren wanneer je je tosti in tweeën breekt.

Aan de buitenkant van een tosti daarentegen zorgt Parmezaan alleen maar voor méér magie. Een laagje van de kaas creëert namelijk een crispy textuur die zich mooi aan het brood hecht. Dat geldt trouwens ook voor andere harde kazen (zoals een harde Cheddar), maar Parmezaan is zonder twijfel onze favoriet.

Zo geef je je tosti een knapperig korstje van Parmezaanse kaas

Hoe werkt het? Kies eerst en vooral een mooi stuk Parmezaanse kaas uit, liefst van de kaaswinkel. Rasp vervolgens een blokje Parmezaan tot fijn poeder. Rasp trouwens sowieso altijd zelf je Parmezaanse kaas, dat is altijd lekkerder en verser dan kant- en klare gemalen Parmezaan in zakjes.

Spreid vervolgens de gemalen kaas uit op een bord of snijplank. Besmeer twee sneetjes brood langs één met gesmolten boter. Haal de boterkanten daarna voorzichtig door de Parmezaanse kaas.

Verhit nu een klont boter in een anti-aanbakpan op medium vuur. Plaats één sneetje brood met de kaaszijde naar beneden in de pan en beleg met de vulling van je tosti (kies hier liefst voor een zachte kaas). Leg ook het andere sneetje brood op de vulling. Bak de tosti nu goudbruin langs beide kanten. Ben je al in de food hemel aangekomen? Wij wel.

Onze favoriete tosti’s:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.