Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 18 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Hoe te eten, koken en inkopen in tijden van crisis

Als je opeens elke dag thuis zit en niet meer uit eten kunt, ga je toch een beetje anders naar je eten kijken. Misschien ben je wel ziek en moet je voorlopig binnenblijven. Of weet je niet meer zo goed wat je moet inkopen als je door de supermarkt loopt. Culy biedt hulp: hoe te eten, koken en inkopen in tijden van crisis.

1. Ga niet hamsteren, denk aan de lange termijn

De Minister-president herhaalde het meermaals: hamsteren is niet nodig. En by the way: tamelijk asociaal voor je medemens. Er zijn voorraden genoeg in Nederland en als we nou een beetje normaal boodschappen doen als altijd, kunnen die voorraden ook op tijd weer worden aangevuld. Bovendien: sharing = caring.

Hamsteren is dus niet the way to go, denk liever aan de lange termijn en koop gevarieerd in, in kleine beetjes voor zover dat mogelijk is. Want wat moet je met 10 dozen pasta? Na verloop van tijd komt die pasta je de neus uit. Of zit je met een karrenvracht aan pasta als de crisis is gaan liggen.

Denk liever na over hoeveel koolhydraten je gemiddeld per maaltijd eet en reken dan uit hoeveel je moet inkopen als voorraad. Een voorbeeldje: als je 120 gram koolhydraten per dag eet, heb je voor een periode van drie weken 5 kilo koolhydraten (pasta, rijst, aardappels) nodig.

2. Koop zoveel mogelijk van lokale, kleine ondernemers

Koop je ingrediënten zoveel mogelijk bij lokale, kleine ondernemers. Zij kunnen het hard gebruiken, want ze worden het eerst geraakt door de (economische) crisis.

Check bijvoorbeeld ook supportlocals.nl: een initiatief van o.a. Samuel Levie, Miljuschka Witzenhausen, Instock en Lindenhoff om lokale voedselleveranciers te helpen.

3. Maak ruimte in je vriezer

Misschien heb je de neiging om je vriezer vol te gooien met ‘wat je ook maar kunt vinden’. Maar de ruimte in je vriezer is waarschijnlijk schaarser dan die in je koelkast en keukenkastjes. Deel die dus slim in. Maak eerst ruimte en kijk wat er weg kan en giet ingrediënten over in bakjes om efficiënter te kunnen stapelen.

Ook een goede tip is om zoveel mogelijk in diepvrieszakken te doen, die je plat kunt invriezen en daarna rechtop naast elkaar kunt zetten (alsof het boeken in een boekenkast zijn). Dat is ook hoe Jamie Oliver het doet.

Wil je vlees invriezen, ga dan voor gehakt, pulled pork en pulled chicken want die nemen minder ruimte in beslag dan laten we zeggen een viertal koteletjes.

Zo houd je ruimte over om kliekjes in te vriezen of extra te koken en daarvan een deel in te vriezen.

4. Verse kruiden

Als je geen (kruiden)tuin hebt, is de kans groot dat je geen verse kruiden in huis hebt als je ziek bent. Wees dat voor en bewaar een voorraadje in je vriezer. Dat doe je zo: snijd de blaadjes klein, doe ze in een bakje voor ijsklontjes en giet er wat water en olijfolie over. De blokjes kun je in sauzen, soepen en gerechten laten smelten.

Wat je ook kunt doen: maak er pesto’s of salsa’s van en vries die op dezelfde manier in. Of maak zelf kruidenolie als smaakmaker voor tal van gerechten.

5. (Leren) fermenteren

Gevarieerd eten is goed voor je gezondheid, maar als je niet de deur uit kunt, kun je ook geen verse groenten inslaan. De oplossing: fermenteren en inmaken. Gefermenteerde en ingelegde producten zijn namelijk ontzettend lang houdbaar. En ze zijn ook nog eens superlekker (fan van zuur + knapperig? Check.)

Gelukkig zijn er steeds meer gefermenteerde kant-en-klaar producten te koop, denk aan blikjes kimchi (gespot in de supermarkt),  zuurkool, augurken en ander tafelzuur. Maar denk ook aan ansjovis en andere vis uit blik, miso, vissaus en gedroogde vleeswaren als droge worst en salami.

Ook Parmezaanse kaas is een gefermenteerd product: ongeopend in de verpakking kun je de kaas wel 2 tot 4 maanden in de koelkast bewaren. Eenmaal aangebroken kun je ‘m nog zo’n zes weken goed houden in de koeling.

Je kunt natuurlijk ook zelf groenten inmaken. Denk aan radijs, komkommer, daikon, uien, venkel en zelfs blokjes pompoen. En Meneer Wateetons biedt in deze tijd online workshops aan waarin hij je leert om zelf kimchi of droge worst te maken.

> Lees ook: Van citroenen tot rode ui: deze ingrediënten kun je goed inmaken

6. Maak je eigen brood (het is verdomd makkelijk!)

Brood op? Maak het zelf. Dat hoeft namelijk echt niet moeilijk te zijn. Bloem, gist en zout: meer heb je niet nodig om een magisch zelfgebakken brood te maken (zonder kneden!). Een nachtje laten rijzen en de volgende dag met pan en al de oven inschuiven: zo simpel kan het zijn.

Naan? Ook al zo’n eitje. Die bak je in de pan. En zo hebben we nog meer recepten voor zelfgebakken brood.

7. Blijf je favoriete restaurants steunen

Alle restaurants in Nederland zijn nu potdicht en bedenken tal van toffe initiatieven om te overleven. Zo zijn veel (sterren)restaurants inmiddels gestart met een afhaal- en bezorgservice, verkopen ze zelfgemaakt brood en nog veel meer. Maak er gebruik van en steun jouw favoriete restaurants door gerechten af te halen of te laten bezorgen.

> Op Culy brengen we de komende tijd zo veel mogelijk van die initiatieven in kaart in een liveblog. Blijf het checken! 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.