Redactie
Redactie Inspiratie 10 aug 2014
Leestijd: 1 minuut

Zo maak je kruidenolie heel makkelijk zelf

Olijfolie met basilicum, chili peper of knoflook smaak, wie houdt er nou niet van? Het geeft een gerecht extra smaak en is ook lekker als dressing over salades of voor bij brood. En wist je dat je het prima zelf kunt maken? 

In principe kun je zo’n beetje alle kruiden en specerijen gebruiken. Daarnaast is ook knoflook overheerlijk, doet chili peper het altijd goed en is ook citroen een aanrader om te gebruiken.

Gebruik het liefst zo goed en vers mogelijke ingrediënten, en was en droog (het liefst minstens een nacht) de smaakmakers goed. Dit laatste geldt ook voor het flesje waar je de olie in wil bewaren, het beste kun je ze zelfs steriliseren.

Wil je echt het zekere voor het onzekere nemen? Verwarm dan de olie met daarin de ingrediënten tot maximaal 80 graden (dit meet je met bijvoorbeeld een kern- of suikerthermometer) en laat vervolgens afkoelen.

Stock kruiden olie

Kneus verse kruiden en knoflook voorzichtig met de platte kant van een mes of in een vijzel. Specerijen rooster je voorzichtig in een droge pan en kneus je vervolgens ook. En gebruik je bijvoorbeeld chili peper of citroenschil? Snijd deze dan in reepjes.

Doe de smaakmakers in een flesje, top met olijfolie en draai of duw de dop of kurk erop. Bewaar op een koele, donkere plek gedurende één tot twee weken. Proef of de olie al voldoende smaak heeft gekregen en laat eventueel langer staan. Zeef en giet de olie in een ander, schoon flesje.

Stock chili olie

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.