Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 15 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: een magisch recept voor zelfgebakken brood

Brood bakken is toch een ontzettend ingewikkeld ambacht? Alleen weggelegd voor echte brood-nerds, die álles weten over rijzen en gist en alle soorten bloem? Not anymore. Dit magische, eenvoudige recept toont je de truc voor een zelfgebakken brood.

Zoals dat eigenlijk altijd gaat bij trucs, moet je met een paar dingen rekening houden voor de slagingskans van dit recept van Pinch of Yum.

Je hebt allereerst een stevige, gietijzeren pan nodig (zo’n pan die je ook gebruikt voor stoofpotten en sauzen), met een deksel, die in de oven kan.

Ook moet je het deeg al 12 tot 18 uur van tevoren maken. Zo lang heeft het namelijk nodig om te rijzen. Doe dit de dag of de avond van tevoren. Het deeg is trouwens binnen vijf minuten klaar, dus dat is de moeite niet.

zelfgebakken brood

Zo maak je dit magische zelfgebakken brood

Begin dus 12 tot 18 uur van tevoren. Meng in een grote kom de droge ingrediënten goed door elkaar (bijvoorbeeld met een garde). Voeg dan het water toe en roer met een lepel tot een grof deeg ontstaat. Heb je meer water nodig, voeg dan heel voorzichtig een of meerdere eetlepels toe. Een geruststellende mededeling: het hoort er zo raar uit te zien.

Dek het deeg in de kom af met plasticfolie en laat het op kamertemperatuur rijzen. Ga naar bed en droom over goudbruin, zelfgebakken brood.

zelf brood bakken

Dag twee

De volgende dag zul je zien dat het deeg enorm in volume is toegenomen en dat er bubbeltjes en gaatjes in zijn verschenen. Dat willen we!

zelf brood bakken

Verwarm de oven voor op 230 graden. Zet, zodra de oven heet is, de pan 30 minuten in de hete oven.

Haal het deeg ondertussen uit de kom, bestuif het met bloem en leg het opgerold tot een mooi rondje op een stuk bakpapier.

Als de pan loeiheet is, haal je ‘m voorzichtig uit de oven en leg je het deeg met bakpapier en al in de hete pan. Dek het af en zet het 30 minuten in de oven.

Haal de deksel van de pan af en laat het brood in 10 tot 15 minuten goudbruin bakken.

Eet het brood nog warm uit de oven, met een goede lik roomboter (of kruidenboter) en zeezout. Je wil nooit meer anders.

zelfgebakken brood

Lekker voor op brood:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.