Redactie
Redactie Kooktips 21 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Culy’s tips om karamel (en salted caramel!) niet te laten mislukken

Karamel of salted caramel maken wil nog weleens lastig zijn, maar met deze tips kan het niet mislukken!

Gebruik de karamel als topping over een toetje, voor in taartjes, als saus over een sticky toffee pudding of over popcorn.

De basis

Voordat we verder gaan naar de tips, eerst de basishoeveelheden. Je kunt het op verschillende manieren maken, maar wij gaan nu voor het gemak uit van 2 methodes: met alleen suiker of met suiker en water.

Voor de eerste methode gebruik je dus alleen suiker en is de hoeveelheid compleet afhankelijk van wat je er mee wil gaan doen. Voor een klein potje kan 150 à 200 gram kristalsuiker voldoende zijn. Karamel van water en suiker is iets makkelijker om te maken dan met boter of room (hij verbrandt minder snel). Hiervoor gebruik je per 100 gram suiker drie eetlepels water.

Doe de suiker (en eventueel het water) in een pan en zet deze op laag vuur. Laat langzaam verwarmen en laat zo de suiker smelten en uiteindelijk karamelliseren. Scroll voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat naar beneden voor onze tips.

Geduld is een schone zaak

Heb geduld! Het maken an sich is niet zo moeilijk, zo lang je maar kan wachten en op de suiker durft te vertrouwen.

Roeren

De belangrijkste regel in de wereld van karamel (met name wanneer je water gebruikt) is dat je niet roert. Ook al lijken de suikerkristallen te zijn opgelost, ze blijven bestaan en klampen zich vast aan alles wat ze tegenkomen.

Roer je in de pan? Dan gaat de suiker grijnen en krijg je grove stukken suiker in je saus.

IJswater

Zet voordat je van start gaat een bak met ijswater (of ijskoud water) naast het gasfornuis. Mocht je karamel bijna verbranden, dan kun je de pan snel terug koelen in het water. Hiermee voorkom je dat hij verder gaart en verbrandt.

Kwastje

Leg just in case een kwastje met een kommetje water klaar. Kruipt de saus aan de randen van de pan omhoog? Gebruik dan een nat kwastje om de suiker naar beneden te duwen.

De pan

Gebruik altijd een pan met een dikke bodem. Deze geleiden de hitte beter, waardoor de kans op plaatselijke verbranding kleiner wordt. Voeg je later nog boter, room of een andere vloeistof toe? Gebruik dan een hoge pan in verband met het borrelen wanneer je iets aan de karamel toevoegt.

Onthoud: gebruik liever een te grote dan een te kleine pan.

Klaar!

Denk je dat -ie klaar is? Wacht dan nog heel even. Er is niets zo erg als smaakloze karamel en de kleur mag donkerder zijn dan je waarschijnlijk denkt.

Mislukte karamel

Is het helemaal mislukt? Bekijk dan onderstaande video waarin Thomas Joseph van Martha Stewart laat zien hoe je gegrijnde karamel kan herstellen. In het geval van verbranding kan je het beste opnieuw beginnen.

Meer over karamel:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.