Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 15 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Wait, what? Er bestaat zoiets als vissaus karamel

Bij Culy pleiten we ervoor dat iedereen een flesje vissaus in de voorraadkast moet hebben staan. Zo niet: snel halen bij de supermarkt of toko! Vissaus is namelijk een smaakmaker van jewelste waarmee je heel wat kanten op kan. Je kan de saus zelfs transformeren tot een vissaus karamel! En geloof ons, dat wil je.

Vissaus karamel, had jij er al van gehoord? Zo ja, dan is de kans groot dat je dit goedje in Vietnam hebt leren kennen, want daar is het de normaalste zaak van de wereld.

First things first

Vissaus ken je ongetwijfeld: dat sojasausachtige sausje gemaakt van gezouten, gefermenteerde vis (zoals ansjovis en andere kleine visjes). De smaak is zout en hoewel de geur van de saus sterk is (en niet echt lekker), laat het zich goed mengen in gerechten zonder te overheersen. In Aziatische landen is vissaus één van de belangrijkste manieren om gerechten zouter te maken.

Daarnaast bestaat er ook nog zoiets als nuoc mao, een traditionele Vietnamese karamelsaus. Om nuoc mau te maken wordt de juiste hoeveelheid suiker en water verwarmd en gesmolten tot een diepbruine karamelsaus: de ideale marinade voor vlees of vis.

Vissaus karamel: een magische combo

Je raadt het al: door vissaus te combineren met nuoc mao ontstaat er (drie keer raden hoor): vissaus karamel. Die geniale combinatie moet wel bedacht zijn door iemand die van zoet-zoutcombinaties houdt, want vissaus karamel is een schóólvoorbeeld van een zoet-zoutexplosie in je mond.

En net het feit dat een vissaus karamel zowel zoet als zout is, maakt dat je er eindeloos veel kanten mee op kan. Zo is deze goddelijke combo bijvoorbeeld heerlijk als dip voor loempia’s, als dressing bij Aziatisch getinte salades of als glazing voor – om maar iets te noemen – varkensribben.

Dat zijn dan de meer hartigere gerechten, maar ook bij zoetigheid is karamel vissaus schandalig lekker. In feite ligt dit ook gewoon in dezelfde lijn als de gekende salted caramel, alleen met een nog net iets meer uitgediept smakenpalet.

Wees dus niet bang om vissaus karamel te combineren met chocolade, roomijs, geroosterde noten of stukjes fruit (tenzij je erg verslavingsgevoelig bent, want verslavend is het mogelijk wel).

Zelf vissaus karamel maken

Wil je zelf vissaus karamel maken – wat we sterk aanbevelen – dan is dat in feite niet heel anders dan een klassieke karamel. Goed je vuur in de gaten houden is de boodschap!

En wat de receptuur betreft, vinden we op Taste een basisrecept voor vissaus karamel. Meer umami dan dat wordt het wellicht niet…

Meer over de Aziatische keuken?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.