Redactie
Redactie Inspiratie 31 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Wist je dat je ook vegan salted caramel kunt maken? Zo doe je dat!

Ben je vegan, vega of heb je gewoon zin om een keer wat anders te proberen? De veganistische variant van salted caramel doet niet onder voor de versie met zuivel. Heerlijk voor op bananenbrood, ijs of op je popcorn. 

Als er iets lekkerder is dan caramel dan is het wel salted caramel. De vegan variant daarvan is behalve héél lekker ook nog eens in een handomdraai op tafel gezet. En daar worden we bij Culy heel vrolijk van. Ook als je geen vega(n) bent is vegan salted caramel het proberen meer dan waard. Het magische ingrediënt dat je ervoor nodig hebt: kokosmelk.

Salted caramel éclairs

Net zoals room en boter

Kokosmelk is de laatste jaren onwijs populair. Het heeft een lichte kokosmaak en leent zich erg goed als vervanger van melk. Voor de vegan salted caramel heb je specifiek een blikje kokosmelk nodig. Die heeft namelijk bovenop een laag vet, eigenlijk een soort kokoscrème. Precies wat we nodig hebben om salted caramel te maken.

Als je een blikje kokosmelk hebt waarin die vette laag er niet bovenop zit, is er gelukkig geen reden tot paniek. Meng de inhoud van het blikje goed door elkaar en ook dan komt het helemaal goed met je vegan salted caramel.

Het enige wat je nodig hebt is een pannetje met een dikke bodem, vier eetlepels, een blikje kokosmelk, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop, zout en vanille-extract. That’s it!

Blikje kokosmelk

Zo maak je vegan Salted Caramel

Breng vier grote eetlepels kokosmelk aan de kook en dan bij voorkeur dus het vette gedeelte dat bovenaan de kokosmelk zit. Voeg daar vervolgens de kokosbloesemsuiker en ahornsiroop aan toe en roer het geheel goed door elkaar.

Onder voortdurend roeren zachtjes inkoken voor tien minuten tot een karamel. Daarna voeg je het zout en vanille-extract toe en je bent bijna klaar. Als laatst haal je de pan van het vuur en laat je met pan en al de Karamel afkoelen in de koelkat. Voor dikke karamel laat je de vegan salted caramel langer afkoelen. Wanneer je de gewenste dikte hebt bereikt is de caramel klaar voor gebruik.

MEER CARAMEL:

vegan bananenbrood met salted caramel
Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.