Culy Homemade: sticky toffee pudding

Culy 21 feb 2016 Recepten

Deze Britse sticky toffee pudding is een bom van een dessert, maar zó lekker als je van zoet houdt. 

Je kunt de cake tot een dag van tevoren maken, maar bewaar de caramelsaus liever voor dezelfde dag of vlak voor het serveren.

Verwarm je oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in met boter en bedek met een dun laagje bloem. Doe de dadelstukjes met het water in een middelgrote pan en breng aan de kook. Haal van het vuur en roer er de baking soda door (pas op, het mengsel zal gaan bubbelen). Roer en zet apart.

Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout boven een kom. Mix in een andere kom de boter met de suiker en vanille extract tot een korrelig mengsel. Voeg één ei toe en mix goed. Voeg nu de helft van het bloemmengsel toe samen met de helft van het dadelmengsel.

Meng goed, voeg het tweede ei toe en meng weer. Voeg de rest van de bloem en dadels toe en meng. Zet de springvorm op een bakplaat en giet het beslag in de springvorm. Bak 40 tot 45 minuten en check met een satéprikker of de cake gaar is. Laat de cake afkoelen.

Breng voor de caramelsaus de suiker met de room, boter, zout en vanille-extract in een sauspannetje aan de kook onder regelmatig roeren. Laat drie minuutjes koken terwijl je continu roert. Bewaar tot je de cake gaat serveren en warm tegen die tijd (indien nodig) iets op. Serveer de sticky toffee pudding met een bolletje ijs of en de caramelsaus.

Tip: heb je nog een stukje cake en een restje saus over, of wil je de sticky toffee pudding ruim van tevoren maken? Vries de twee onderdelen dan los van elkaar in. Even oppiepen in de oven en hij smaakt weer als nieuw!

Sticky toffee pudding2Sticky toffee pudding5

Servies van Bitossi Home

Voor de cake:

  • 60 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur, plus extra om in te vetten
  • 150 gram bloem, plus extra voor de bakvorm
  • 170 gram ontpitte dadels, in stukjes gehakt
  • 300 ml water
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 grote eieren
  • Springvorm met een doorsnee van 22 of 24 centimeter
  • Optioneel: roomijs om erbij te serveren

Voor de caramelsaus:

  • 280 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 125 ml slagroom
  • 60 gram ongezouten boter, in blokjes
  • Snufje zout
  • 1/2 theelepel vanille extract
Reageer op artikel:
Culy Homemade: sticky toffee pudding
Sluiten