Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 13 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Zo maak je room met een smaakje (en dit zijn lekkere ideeën)

Als ‘ie schittert naast de vers gebakken warme appeltaart of rustig drijft op een warme chocolademelk, zou je denken dat er niets beter is dan romige slagroom. Toch kan het nóg lekkerder: slagroom met een smaakje. Maar daarvoor moet je eerst room met een smaakje maken. Wij leggen je uit hoe je dat doet.

Én geven je uiteraard een paar lekkere ideeën!

Hierom wil jij room met een smaakje maken

Room met een smaakje is heerlijk. We geven toe: er gaat niets boven een goede toef ‘normale’ slagroom, maar wat dacht je van een kruidige taart met citroen-verbena-slagroom? Of lavendelslagroom? Inderdaad: toch maar eens proberen!

Wil je room met een smaakje maken dan is het goed te weten dat er hierbij twee manieren zijn. Óf je maalt de smaakmaker fijn in de blender en mengt ‘m met koude room waarna je ‘t een dag laat trekken, óf je voegt de smaakmaker toe aan room die tegen ‘t kookpunt aanzit, waarna je het familie laat worden en daarna laat afkoelen in de koelkast.

In beide gevallen is het altijd raadzaam om de room – voordat je ‘m opklopt tot slagroom – even door een zeef te gieten. Je kunt nog zo je best hebben gedaan om de smaakmakers uit de room te vissen, er blijft altijd iets achter. En room zeven, is zo gepiept.

Room met een smaakje maken: de koude manier

Room met een smaakje maak je ‘t lekkerst van ingrediënten met een ietwat neutrale smaak: bladeren, kruiderijen en andere ‘ingrediënten uit de tuin’ zijn altijd een goed idee. Bijvoorbeeld lavendel, verbenablad, rozenblaadjes en andere lichte smaken die je room een subtiele smaak geven.

Ga je aan de slag met rozenblaadjes of andere ietwat precaire ingrediënten (dingen waar je doorheen kunt kijken noemen we dat ook wel) dan doe je er goed aan deze eerst fijn te malen in een blender. Als de blaadjes eenmaal fijngemalen zijn, voeg je twee theelepels suiker toe en blend je de boel nogmaals. De suiker is als ‘t ware de scrub voor de blaadjes die ervoor zorgt dat de essentiële oliën die smaak afgeven, vrijkomen.

Als je denkt dat je klaar bent en de scrub ‘klaar’ is, voeg je een klein beetje van de room toe en blend je nog eventjes. Dit zorgt ervoor dat het net gemaakte mengsel alvast familie wordt met de room. Giet dat mengsel daarna bij de rest en laat alles een dag ‘trekken.’ Zeef de boel en klop het op tot een lekkere lobbige rozenslagroom in dit geval.

Room met een smaakje maken: de warme manier

Ga je aan de slag met bladeren als verbena of rozemarijn, maar ook lavendel en cacaopoeder, dan is de warme manier van room met een smaakje maken jouw manier. In dit geval breng je de room in een steelpannetje aan de kook. Als ‘t aan de randen begint te borrelen, voeg je jouw smaakmakers toe, haal je het pannetje van het vuur en dek je het af.

Hierna laat je jouw roommengsel 30 minuten staan zodat alles goed in kan trekken. Heb je geen haast en wil je een nog intensere room met een smaak? Zet de room dan een nacht in de koelkast zodat alles rustig de tijd krijgt om te vermengen.

Als je denkt dat het klaar is, zeef je alles en klop je je room met een smaakje op tot lekkere slagroom met een smaakje.

Ideeën voor slagroom met een smaakje

Er zijn talloze ingrediënten die je kunt toevoegen om lekkere room met een smaakje te maken. Natuurlijk gaat ‘t een beter dan het ander, maar in principe kun je met (bijna) alles room met een smaakje maken.

Wat dacht je bijvoorbeeld van slagroom met een muntsmaak, heerlijk bij brownies als een soort After Eight idee. Of voeg wat koffiepoeder toe aan de room en creëer een slagroom met lichte koffiesmaak. Ook basilicum, citroen, gember of kaneel zijn lekkere smaakmakers voor je slagroom met een smaakje.

Tip: ben je een beginnend slagroom-smaakmaker, dan kun je voor de makkelijke weg gaan en aan je room een siroop van ‘t een of ander toevoegen. De siropen van Monin zjin hier erg geschikt voor. Let op: voeg niet in één keer teveel toe aan de room. Beter twee keer een beetje dan in één keer een zoete bom.

Kooktips uit de restaurantkeuken: snel slagroom opkloppen met de staafmixer

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.