Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 13 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt: dit moet je zien en proeven in week 7

Wat moet je gezien en geproefd hebben? Op de Culy-redactie ontdekken we elke week zó veel nieuwe producten, dat we besloten om ze gewoon te bundelen. Iedere maandag, aan het begin van een verse week, delen we onze nieuwste lekkere ontdekkingen met je. Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste food trends en innovaties. Wat trof de Culy-redactie aan in week 7? Find out!

Deze week: koffiestout, een nieuwe favo in onze specerijenvoorraad en crispy chili olie die alles overtreft.

1. Blikkie Pleuâh van Capriole X Kompaan

Inwoners van Den Haag weten al jaren dat Capriole niet alleen een goed restaurant, maar ook een eigen koffiebranderij herbergt. Met gerechten als in koffie gemarineerde zalm spelen de bonen al sinds de opening van het restaurant een belangrijke rol in de restaurantkeuken. Nieuw is echter dat Caprioles koffie nu ook een rol krijgt in een blikje bier. Hiervoor zijn de koffiebranders gaan aankloppen bij de brouwers van Kompaan en het resultaat is een pikzwarte koffiestout. Ofwel: een Blikkie Pleuâh.

Het Blikkie Pleuâh (11% alcohol) is te koop via de webshop van Kompaan.

2. Wilde andaliman van Bold Spices

Bij Bold Spices omschrijven ze hun kruiden en specerijen als uitgesproken en met een verhaal en dat verklaart meteen waarom Culy’s Winnie als een blok viel voor de stoere kruidenpotjes. Opties als Peruaanse chipotle, cajun en Vietnamese kaneel maakten het moeilijk kiezen maar uiteindelijk was het toch echt de wilde andaliman  die mee naar huis moest. Dit peperachtige bolletje uit Sumatra blijkt familie van de szechuanpeper en bevat naast gelijkaardige verdovende eigenschappen ook uitgesproken tonen van limoen en mandarijn. Da’s nog eens een frisse aanwinst voor ons kruidenkastje.

Wilde andaliman en andere specerijen van Bold Spices zijn o.m online te koop via de webshop van Bold Spices.

3. Crispy chili olie van La Lia

Klaar voor een statement? Komt ‘ie: de crispy chili olie van La Lia overtreft alles. Jep, óók die van Lao Gan Ma. Met ingrediënten als gember, kaneel en steranijs is de olie een stuk warmer en kruidiger (minder zoutig ook) dan de commerciële variant. En da’s dan ook exact de reden waarom we nooit meer anders willen en het potje bijna dagelijks opentrekken. We ontdekten de olie voor het eerst bij Hong Kong Superstore (Amsterdam) en zien ze tegenwoordig steeds vaker (o.a. bij The Maker Store) opduiken.

Online bestellen kan ook, bijvoorbeeld via de webshop van House of Taste

4. Basil Smash van The Stillery

We schreven er al eerder over: cocktails uit blik worden steeds beter en voor het gemak van zo’n kant- en klaar drankje valt al helemáál wat te zeggen. Nieuw in dat segment is de Basil Smash van The Stillery, een frisse cocktail met verse basilicum, citroensap en gin. Zoals bij al hun cocktails geldt ook hier: ijsblokje toevoegen, deksel op het potje, shaken en uitschenken in je mooiste glas.

De cocktails zijn te bestellen via de webshop van The Stillery

Basil Smash the stillery
Bron: The Stillery

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.