Melvin Sturm
Melvin Sturm Kooktips 16 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Heeft het voorverwarmen van een oven nou echt nut?

Soms heb je van die recepten waarbij je denkt: is dat nou echt nodig? Een oven voorverwarmen is daar zo’n voorbeeld van, want hoe noodzakelijk is dat eigenlijk?

Je leest bovenaan vrijwel ieder bakrecept dat je de oven eerst moet voorverwarmen tot een bepaalde temperatuur. De oven staat minutenlang te loeien terwijl jij bezig bent met je baksel óf duimen staat te draaien.

Dat de oven binnen die tijd de juiste temperatuur bereikt is logisch, maar klinkt ook alsof het veel energie vreet. We vroegen ons dan ook af: is het altijd nodig?

Oven
Bron: nerudol via Adobe Stock

De oven voorverwarmen is achterhaald

We kunnen gelijk met de deur in huis vallen, want een oven voorverwarmen is een beetje achterhaald. De term dateert namelijk uit de periode dat ovens er lang over deden om warm te worden. En dan hebben we het dus écht over oldskool oven’s zoals hout- en kolenovens. Voordat die helemaal op de juiste temperatuur waren, was je flink wat tijd kwijt.

houtoven
Bron: Polthanawat

Elektrische ovens

Met de komst van elektrische ovens veranderde dat. Tegenwoordig is een elektrische oven binnen een kwartiertje op temperatuur en gas- en heteluchtovens al na een minuut of 5.

Doordat de oven zo snel opwarmt, is voorverwarmen lang niet altijd nodig. Zo kun je afbakbroodjes, ovenschotels en kliekjes prima in een koude oven plaatsten en opwarmen.

9x makkelijke ovenschotels met vis voor doordeweeks

Boerenkool ovenschotel met prei en cannellini
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Bakken in een koude oven

Dat betekent overigens niet dat je alles in een koude oven kan gooien. Sommige gerechten hebben direct de juiste temperatuur nodig. Vers brood gaat namelijk niet lekker worden wanneer je die niet op de juiste temperatuur bakt. Het deeg zal niet goed garen en zelfs vervormen. Datzelfde geldt voor taarten, cakes, koekjes en ander gebak: zorg hierbij dat de oven op de juiste temperatuur is ingesteld.

Restwarmte

De ovens van tegenwoordig blijven lang hun temperatuur behouden zolang de deur dicht blijft. Je kunt hierdoor flink wat energie besparen. Wanneer je de oven zo’n 10 minuten voor de oorspronkelijke baktijd uitschakelt, gaart je gerecht gewoon door en komt het je energierekening ten goede.

11x snelle ovenschotels die simpelweg altijd goed zijn

Gezonde ovenschotel met bloemkool
Bron Ogechi Chibueze voor Culy

Recepten uit de oven:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.