Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 2 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Sappig, sappiger, sappigst: dit zijn de lekkerste marinades voor kip

In elke wereldkeuken kom je wel een lekker recept voor kip tegen. Op z’n Japans, op z’n Zuid-Afrikaans, met typische Amerikaanse barbecuesaus… Bestaat er een bereiding die we niet lekker vinden? We betwijfelen het. Daarom gieten we de lekkerste marinades voor kip graag in een overzicht.

De lekkerste marinades voor kip

1. Teriyaki

Teriyaki is een Japanse kooktechniek. ‘Yaki’ betekent eigenlijk gewoon dat het gerecht gebakken is. Dat kan zowel met vlees, vis of groente. ‘Teri’ betekent glans en dat krijg je door een marinade van onder andere sojasaus, mirin en sake. De marinade is zowel zoet als zout en geeft een krokant korstje aan je kip: ontzettend lekker.

> Recept: zelfgemaakte kip teriyaki

2. Jerk chicken marinade

De Jamaicaanse jerk kruidenmix is een marinade die de Jamaicanen maar wat graag gebruiken voor kip (en ander vlees). Als hoofdingrediënten bevat de bekende jerk-marinade de vurige Scotch Bonnet peper en piment, en is daardoor lekker pittig van smaak. Verder bevat het kruidenmengsel verse blaadjes tijm, kaneel, gember en knoflook. Jerk chicken is gigantisch lekker, als je van een beetje pit houdt ten minste.

> Recept: Jerk chicken: marineren en roosteren op z’n Jamaicaans

3. Barbecuesaus

Barbecue-chicken is niet voor niets een term die bekend in de oren klinkt. De twee gaan dan ook heel goed samen. In de saus gaan onder meer worcestersaus, hot sauce en bruine basterdsuiker. Allemaal dingen die samen een verslavend lekker goedje opleveren.

> Recept: Homemade barbecuesaus

4. Op z’n Indonesisch

Zeg je Indonesisch, dan zeg je ketjap manis en sambal oelek. Met deze twee smaakbommen maak je een geweldige marinade voor saté ayam. Het resultaat is een heerlijk sappig kippetje met een beetje pit.

> Recept: Het ultieme recept voor Indonesische kipsaté (saté ayam)

Saté ayam met lontong bij Calaboose in Rotterdam
Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

5. Pesto

Pesto associeer je misschien meer met pasta pesto dan met kip, maar zeker weten dat pesto alle eigenschappen heeft om een goede marinade te zijn. Smeer de kip rijkelijk in met pesto, laat intrekken en bak de kip in de pan, in de oven of op de barbecue. Lekker bij risotto of bij deze ratatouille.

> Recept: Culy Ontdekt: een pasta workshop  (+ authentiek pesto recept!)

6. Chimichurri

Chimichurri is een groen sausje op basis van verse kruiden (bijvoorbeeld bladpeterselie, oregano en bieslook), olijfolie en andere smaakmakers. De textuur doet een beetje denken aan pesto, maar de smaak is eerder fris en soms pittig. Dit groene sausje komt zowat bij elk Zuid-Amerikaans gerecht op tafel, maar ook in eigen land kun je dit goedje op heel wat manieren serveren… Als marinade voor kip bijvoorbeeld.

> Recept: Homemade chimichurri

7. Zoetzure chilimarinade

Voor haar boek Bijzonder Simpel bedacht Alison Roman een ultiem recept voor chilikip met scherpzure ananas. De marinade voor de kip bestaat onder meer uit basterdsuiker, azijn, sambal, chilivlokken, vissaus, en limoensap. Het resultaat is een sticky zoetzure marinade om je vingers bij af te likken.

> Recept: Chilikip met scherpzure ananas van Alison Roman

Chilikip van Alison Roman
Bron: Bijzonder simpel

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.