Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 7 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Het ultieme recept voor Indonesische kipsaté (saté ayam)

Ben jij een liefhebber van sappig vlees? Dan is deze Indonesische kipsaté een geweldige optie. Je marineert ze namelijk niet met één, maar met twéé marinades. Juicy, lichtjes spicy en vooral heel smaakvol: deze saté ayam steelt de show op elke rijsttafel of barbeque.

Er zijn zo veel lekkere wereldkeukens, maar die van Indonesië staat toch wel heel hoog in ons lijstje van favorieten. Na de Indonesische pandancake delen we dan ook maar al te graag een andere klassieker: de saté ayam, ofwel: Indonesische kipsaté.

Het recept halen we uit het Basisboek Indonesisch van Francis Kuijk. Met 130 recepten is het boek een waar naslagwerk voor wie alle kneepjes van het Indonesisch koken onder knie wil krijgen. Van ingrediëntenlijsten tot bakbenodigdheden en keukentips: dit boek maakt van jou in no time een meester in het Indonesisch koken.

Francis: “Kipsaté is mijn persoonlijke favoriet als het op saté aankomt. Het is een van mijn ‘go to’-recepten als ik een rijsttafel ga maken. De smaak is subtiel en de saté is een beetje zoet en plakkerig. Saté rooster je eigenlijk op houtskool, maar soms is dit niet haalbaar. Kies dan het liefst voor het roosteren van saté op een elektrische BBQ. Heb je die niet, dan is de laatste keuze om de saté te bakken in een grillpan. Jouw saté zal zeker lekker zijn, maar wel anders van structuur, ietsje droger en zeker ook anders van kleur.”

Saté ayam

Zo maak je Indonesische kipsaté (saté ayam)

Laat de satéprikkers minimaal 2 uur in water weken. Snijd de kip in rechthoekige stukjes van 2 x 3 cm.

Voeg ketjap manis, suiker, knoflook, citroensap en een voldoende hoeveelheid peper en zout toe aan de kipblokjes. Kneed de smaakmakers door de kipblokjes en laat de kip een nacht of minstens 8 uur marineren.

Rijg de gemarineerde kipblokjes in de lengte aan de natte satéprikkers. Let erop dat de punt van de prikker goed bedekt is en dat er geen gaten vallen tussen de kipblokjes.

Steek de barbecue aan en rooster de satés aan alle kanten, maar bak ze niet gaar.

Meng alle ingrediënten voor de tweede marinade. Doop iedere satéprikker met kip in de marinade en rooster de satés nog een keer kort. Serveer de kipsaté met pindasaus terwijl hij nog warm is.

Afbeelding Basisboek Indonesisch

Het Basisboek Indonesisch van Francis Kuijk (Good Cook) ligt nú in de boekhandel voor € 30,95.