Chilikip met scherpzure ananas van Alison Roman

De Culy-redactie is al een tijdje fan van Alison Roman. En dikke kans dat jij haar naam de afgelopen maanden ook al eens voorbij hebt zien komen. Zo is Alison de vaste columnist van een kookrubriek in The New York Times en haar twee kookboeken, Dining In en Nothing Fancy zijn in Amerika regelrechte bestsellers. Het tweede is nu ook vertaald naar het Nederlands en heet Bijzonder Simpel. Dit recept voor chilikip met scherpzure ananas komt uit dat boek.

Bijzonder Simpel draait helemaal om indrukwekkend lekker koken zonder fratsen – voor elkaar of voor jezelf. Een nonchalante appeltaart met gekarameliseerde karnemelk, gegrilde wortels met pittige saus en cotija of een snelle focaccia… La Roman draait er haar hand niet voor om. En met dit boek kun jij net zo lekker koken!

> Eerst even weten wie Alison is? Dit is waarom je Alison Roman moet leren kennen

Alison: “Ik hou normaal gesproken niet van zoet in hartige gerechten, maar voor dit gerecht maak ik een uitzondering… De kleverige, gekaramelliseerde stukjes van de ananas in pittig kippenvet zijn een geweldige match.

Dit gerecht is fantastisch als je het in de oven bereidt, maar het is ook spectaculair op de grill, in stukken, zoals hier, of met alleen maar vleugeltjes, of geregen aan spiesjes zodat je verrukkelijke kebabs krijgt, waarbij stukken kip zonder bot en zonder vel van 4 cm worden gebruikt.”

Chilikip van Alison Roman
Bron: Bijzonder simpel

Chilikip met friszure ananas

1. Bestrooi de kip met zout en peper en stop hem in een grote goed afsluitbare zak of leg hem in een grote ovenschaal.

2. Klop in een kom de basterdsuiker met de azijn, sambal, vissaus, het limoensap, de chilivlokken en de knoflook. Klop tot de suiker is opgelost. Schenk het mengsel over de kip en masseer het goed in op alle plekjes. Sluit de plastic zak af of bedek de ovenschaal en laat de kip ten minste 30 minuten in de koelkast marineren.

3. Verwarm de oven voor op 220 °C. Leg de kip met de stukken ananas op een bakplaat met opstaande rand (bekleed de plaat eventueel eerst met aluminiumfolie of bakpapier, zodat het schoonmaken straks eenvoudiger gaat). Schenk de overgebleven marinade erover en schuif de kip in de oven.

4. Gril de kip 50 tot 60 minuten, tot hij diepbruin en gaar is en een karamellaagje heeft. (Je kunt de kip en ananas af en toe met een kwastje bestrijken met de sappen en vetten.) De ananas is nu als het goed is ook mooi goudkleurig en lekker sappig, wat zorgt voor een heerlijk kleverige saus.

5. Haal de kip uit de oven en leg hem op een schaal. Snijd als je wilt de kip in stukken en snijd de stukken ananas wat kleiner, zodat ze makkelijker te serveren zijn. Strooi de sjalot, de koriander en het sesamzaad erover voor het serveren.

Van tevoren

Je kunt de kip 24 uur van tevoren marineren.

Bijzonder simpel van Alison Roman (Unieboek Spectrum) is nú te koop voor € 24,99. 

Ook een lekker recept uit Bijzonder Simpel: snelle focaccia (nog vóór vanavond) van Alison Roman. 

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Chilikip met scherpzure ananas van Alison Roman
Sluiten