Jerk chicken: marineren en roosteren op z’n Jamaicaans

Culy 12 aug 2014 Diner

Picture this: een wit strand, een ondergaande zon, je beste vrienden en een rokende barbecue met de lekkerste gemarineerde kip. In Jamaica zijn ze er dol op. En dan vooral op dat laatste: jerk chicken

De warme zomerdagen schreeuwen om lange buitentafels met het lekkerste comfort food. En wat daar zeker bijhoort is een spicy jerk chicken. Spicy, want als hoofdingrediënten bevat de bekende jerk-marinade de vurige Scotch Bonet peper en piment, en is daardoor lekker pittig van smaak. Verder bevat het kruidenmengsel verse blaadjes tijm, kaneel, gember en knoflook.

De ‘jerk’ kruidenmix is niet onlosmakend verbonden met kip. De Jamaicanen gebruiken de marinade ook in combinatie met vlees en groenten. En de Arawakken, de oorspronkelijke bewoners van Jamaica, gebruikten voor het traditionele gerecht zwijnenvlees.

Traditiegetrouw wordt de kip (of de groenten of het vlees) ingewreven met de marinade en gegaard op speciaal Pimento-hout, wat zorgt voor de intense, rokerige smaak.

Enthousiast geworden over ‘jerk’ en altijd al een keer naar Jamaica willen afreizen? Ga dan volgend jaar zomer naar het Portland Jerk Festival. Dit jaar heeft het festival helaas al plaatsgevonden.

Stock jerk chicken0001

Zelf maken

Mocht je zelf een jerk-marinade willen gebruiken, dan kan je soms een kant-en-klaar mengsel bij de supermarkt vinden. Maar het lekkerste is natuurlijk om een eigen marinade te maken!

Lorraine Pascale geeft in haar kookboek Fast, fresh & easy (Veltman Uitgevers) een erg lekker én makkelijk recept. Hieronder vind je de bereidingswijze. Een jerk-variant met varkensvlees vind je op de website van Jamie Oliver.

Recept

Verwarm de over voor op 200 graden (heteluchtoven 180 graden).

Pel de ui, snijd hem in partjes en kneus de teentjes knoflook met de zijkant van een mes, zodat ze openbarsten. Doe ze met de stukken kip in een grote braadslede en zet deze even opzij.

Doe de balsamico-azijn, tabasco, suiker, piment, het mosterdpoeder, de kaneel en sojasaus in een kom. Knijp de limoen erboven uit, rasp dunne sliertjes schil van de halve sinaasappel en voeg daarvan ook het sap toe. Ris de blaadjes van de tijm en doe ze erbij. Breng de saus op smaak met zout en peper, meng alles goed en schenk de helft over de stukken kip. Schep ze om, zodat de kip aan alle kanten wordt bedekt met de saus. Verdeel de stukken in een enkele laag over de braadslede (dus zorg dat de stukken niet op elkaar liggen) en braad ze 30 minuten in de oven.

Bedruip de kip met de rest van de saus, ongeveer halverwege de braadtijd. Controleer de gaarheid van de kip met behulp van een scherp mes of een thermometer: er mag geen roze meer te zien zijn.

Stock jerk chicken0002

Voor 4 personen:

  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 grote kippenpoten of kippenborsten met bot, of 8 dijstukken met bot, of een mix van 16 vleugeltjes en drumsticks
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 1-4 eetlepels tabasco (zo heet als je durft!)
  • 1 eetlepel lichte basterdsuiker of fijne kristalsuiker
  • 2 theelepels piment
  • 2 theelepels mosterdpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • Scheutje sojasaus
  • 1 limoen
  • 1/2 sinaasappel
  • Paar verse tijmtakjes
Reageer op artikel:
Jerk chicken: marineren en roosteren op z’n Jamaicaans
Sluiten