Redactie
Redactie Inspiratie 23 nov 2014
Leestijd: 1 minuut

Wat is mirin en wat kan je er allemaal mee?

We raken meer en meer bekend met de Japanse keuken. Toch zijn er ingrediënten waar we nog weinig van afweten en daar is mirin een goed voorbeeld van. We komen het in veel Aziatische recepten tegen en willen er daarom graag meer van weten. Mirin onder de loep!

Mirin is het zoete zusje van sake. Een rijstwijn met een lager percentage alcohol en een hoger percentage suiker dan dat sake heeft. Het alcoholpercentage varieert, maar ligt bij mirin meestal onder de 10 procent en bij sake rond de 15 procent.

Tijdens het bakken verdampt de alcohol uit de saus en laat het alleen zijn zoete smaak achter. Mirin is overigens uitsluitend bedoeld om mee te koken (dus niet om op te drinken) en wordt veel gebruikt in wokgerechten. De textuur is stroperig en het heeft de kleur van amber.

Vanwege zijn zoete smaak combineert mirin goed met meer zoute sauzen als sojasaus. Samen vormen ze de basis voor een traditionele teriyaki saus.

In de keuken

Mirin combineert goed met zowel vlees als vis, maar past ook prima bij groenten of tofoe. Let wel op de hoeveelheden: een klein beetje kan al genoeg zijn vanwege de soms wat heftige smaak.

Als basis voor marinades en dressings is mirin heel goed geschikt. Voor een teriyaki saus, maar ook als marinade bij zalm of zeebaars. Dankzij het hoge percentage suiker, laat de saus een mooi glazend laagje achter.

Of: gebruik mirin in een soep. Bijvoorbeeld door een kom ramen of misosoep.

Waar te koop?

Heb je zin om zelf eens aan de slag te gaan met deze Japanse saus? Dat kan! De saus is namelijk goed te krijgen. Bijvoorbeeld bij de Aziatische toko en de meeste supermarkten in het schap bij de soja- en teriyaki saus. Online bestellen kan natuurlijk ook.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.