Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 21 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Kip piripiri (“beter dan die van N@ndhoes”) uit Africola

Deze kip piripiri haalde de cover van het heerlijke nieuwe kookboek Africola, dus dan weet je dat ‘ie goed is. Duncan Welgemoed, de chef van het Australische restaurant Africola, groeide op in Zuid-Afrika en ontwikkelde zelf een kookstijl van Modern Afrikaans eten met een attitude. Zijn Africola is een onwijs stoer boek met gedurfde smaken en ideeën.

Africola

Chef Duncan Welgemoed laat je in zijn boek zien dat de Zuid-Afrikaanse keuken meer omvat dan braai. ‘Calamari safari’, vetkoek met kweepeer, ‘boom chakkalaka’, boerewors en biltong: het staat er allemaal in. Alle gerechten hebben de onverschrokken, spannende kookstijl van de chef. Niet voor niets werd zijn restaurant Africola een jaar na opening uitgeroepen tot het beste restaurant van Australië. Extra leuk: niemand minder dan dé Marco Pierre White verzorgde het voorwoord van het boek.

Wij delen Duncan’s recept voor kip piripiri met je, die volgens de chef veel beter is dan die van een zekere beroemde Zuid-Afrikaanse kipketen… (wij noemen geen namen).

Over dit recept

Duncan: “Oké, kom d’r maar bij, kids. Tijd voor een goed gesprek. Kip piripiri is het belangrijkste gerecht in mijn hele leven, omdat eten uit Mozambique en Portugal centraal stond in mijn jeugd in Johannesburg. Dit recept komt van mijn vader, de belangrijkste man in mijn leven (naast mijn twee zoons) en ik heb er niks aan veranderd.

Het is beter dan zo’n beetje alle andere recepten voor dit gerecht en het laat geen spaan heel van die heiligschennende, beroemde, gefranchisede, te lang gebakken en veel te dure kip waarvan ik de naam om juridische redenen niet kan noemen. Daarom noem ik ze N@NDHOES. Als eerbetoon aan mijn vader, mijn prachtige stad Johannesburg en de chefs die dit gerecht dag in, dag uit bereiden… presenteer ik hier DE WERELDBEROEMDE KIP PIRIPIRI DIE N@NDHOES TOT EEN LACHERTJE MAAKT.”

Kip piripiri uit Africola
Bron: © Simon Bajada

Kip piripiri uit Africola

Verwarm voor de piripirisaus de oven voor op 180 °C. Leg alle pepertjes op een bakplaat en rooster ze 10 minuten. Laat de pepertjes afkoe­len en hak ze grof. Doe ze met knoflook, zout, laurier, paprikapoeder, olijfolie, azijn en citroen­sap in een pannetje en verwarm 2-3 minuten.

Laat het mengsel afkoelen en pureer het dan tot een gladde saus in de blender of keukenma­chine. Bewaar de saus bij kamertemperatuur in een bakje met een goed sluitend deksel; de saus blijft een maand goed. Schud voor gebruik.

Doe voor het pekelwater alle ingrediënten plus 1 liter water in een grote pan en breng dat aan de kook. Laat het pekelwater afkoelen en leg dan de kip er een nacht in. Wanneer je de kip wilt bereiden, neem je hem uit het pekelwater en spoel je hem af met koud water.

Doe de kip in een kom en schenk de helft van de saus erover. Verdeel de saus over de kip en laat hem 3 uur in de koelkast marineren.

Steek je braai aan. Wanneer de kooltjes grijs zijn, leg je de kip op het rooster erboven. Doe het deksel op de braai en rooster het vlees 10- 15 minuten aan beide kanten of tot de kip door en door gaar is. Til af en toe het deksel op en bedruip de kip met de rest van de marinade. Strooi 5 minuten voor het einde van de berei­dingstijd het rookhout op de kooltjes en doe het deksel op de braai.

Serveer de kip met extra piripirisaus, partjes citroen en zachte broodjes.

Africola

Africola van Duncan Welgemoed (Fontaine Uitgevers) is nu te koop voor € 29,99 euro. 

Meer uit de Zuid-Afrikaanse keuken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.