Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 22 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Makkelijke karamelsaus maken? Smelt gewoon een paar snoepjes

Niets zaliger dan karamel, dat staat vast. Maar het goedje zelf maken? Dat is eigenlijk altijd een gedoe en vooral een hoop geknoei. Zonde eigenlijk, want karamel maakt alles beter. Pas ontdekten we dat je een makkelijke karamelsaus kunt maken door gewoon een paar snoepjes te smelten. We leggen ‘t je uit!

Waarschuwing: het lezen van dit artikel resulteert in een intense drang om direct karamelsaus te maken.

Werther’s Original karamelsnoepjes

Je kent de Werther’s Original snoepjes vast wel. Bij de ene familie was ‘t vroeger vaste prik in op de achterbank van de auto onderweg naar het vakantieadres, terwijl ze elders als heuse theebonbon werden gezien. De snoepjes met de fluweelzachte karamelsmaak zijn nu eenmaal onweerstaanbaar.

Maar wat blijkt: je kunt er veel meer mee dan alleen lekker oppeuzelen. Wil je supermakkelijk karamelsaus maken of bijvoorbeeld maar een klein beetje karamel(saus)? Dan kun je dat gemakkelijk maken door de karamelsnoepjes te smelten. Tip: eet de karamelsaus bij roomijs, roer een beetje door de koffie of mix het met vers gepofte popcorn voor de ultieme popcorn ervaring.

makkelijke karamelsaus stock unsplash
Bron: Unsplash

Makkelijke karamelsaus maken

Hoe je dan te werk gaat en die makkelijke karamelsaus in mum van tijd op tafel zet? Dit doe je door Werther’s Original snoepjes te smelten in een hoge pan. Let op: zodra de snoepjes smelten, lijkt de massa ineens veel meer te worden. Gebruik daarom een goede hoge pan, geen steelpannetje. Dan heb je alsnog de hele keuken onder de karameltroep zitten.

Voeg daarna slagroom, boter en water toe en blijf roeren. Dit is erg belangrijk, want wanneer je niet roert, blijft de boel aan de bodem van je pannetje branden. En – we spreken uit ervaring – dat is érg lastig te verwijderen. Het zou het proces van een makkelijke karamelsaus maken ineens zo lastig maken.

Blijf roeren tot er een homogeen mengsel ontstaat. Dit betekent dat alles een familie is geworden en de saus mooi egaal is. Blijf dit verwarmen tot het begint te borrelen. Haal de pan dan van het vuur en laat je makkelijke karamelsaus afkoelen voor je ‘t gebruikt. Doe dit echt, wees niet eigenwijs, want je net gemaakte karamelsaus is superheet!

Lekker met karamel:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.