Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 28 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: makkelijke pindataart met salted caramel om je vingers bij af te likken

Nadat we een recept voor pindataart zagen bij David Lebovitz konden we alleen nog maar denken aan die taart. Pinda’s! Zoute pinda’s! In karamel! Bovenop een cake! Er was maar één manier om ons verlangen te stillen: ‘m zelf maken.

David Lebovitz is een Amerikaanse culinair schrijver en patissier die al jaren in Parijs woont. Hij maakt fantastisch ijs, taarten en nog veel meer. Hij gebruikte voor zijn recept een recept uit The Joys of Baking: Recipes and Stories for a Sweet Life door Samantha Seneviratne. Wij gebruikten dan weer David’s recept en bewerkten dat voor Culy.

Wat deze pindataart zo overheerlijk maakt, is de combinatie tussen de hartige, geroosterde pinda’s en de zoete karamel. Echt een taart voor mensen die niet van te zoete baksels houden.

Culy’s tips om karamel (en salted caramel!) niet te laten mislukken

Pindataart met salted caramel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Pindataart maken

  1. Verwarm de oven voor tot 180 graden. Vet de springvorm goed in met royaal boter. Bekleed de vorm met bakpapier (als je een siliconen bakvorm gebruikt is papier niet nodig).
  2. Heb je de pinda’s nog niet geroosterd? Doe dat dan eerst, in een droge koekenpan, tot ze geurig beginnen te worden.
  3. We beginnen met de pindatopping. Verwarm daarvoor de ongezouten boter, suiker, honing en slagroom in een sauspannetje. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat dan 3 minuten zachtjes koken.
  4. Haal het pannetje van het vuur en roer de pinda’s erdoorheen. Laat helemaal afkoelen.
  5. Maak dan het taartbeslag. Klop met een mixer de boter en de suiker samen tot een luchtig, lichtgeel mengsel. Geef het proces gerust 5 minuten. Schraap het mengsel van de zijkanten en de bodem, voeg het ei en het vanille-extract toe en meng dat er kort doorheen.
  6. Roer eerst de helft van de bloem door het boter-suikermengsel, dan de melk en daarna de rest van de bloem, het bakpoeder en het zout. Schep het mengsel in de ingevette springvorm.
  7. Verdeel dan de pindatopping over de taart. Is het wat sticky? Maak een lepel nat onder de koude kraan en duw het mengsel voorzichtig uit met de bolle kant van de lepel.
  8. Bak de pindataart in 50 tot 55 minuten goudbruin en gaar. Test met een prikker in het midden van de taart of ‘ie goed gaar is maar wees voorzichtig: de karamel van de pindatopping is gloeiend heet (niet met je vingers aanraken dus). Als de prikker er zonder kruimels uitkomt, is je taart gaar.
  9. Laat de pindataart 5 tot 10 minuten afkoelen en haal ‘m daarna uit de bakvorm.
Pindataart
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.