Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 19 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: feestelijke verjaardagssundae met pretzels, bruine boter en karamel

Happy birthday to us, happy birthday to us,… Het kan je vast niet ontgaan zijn: vandaag viert Culy haar 10de (!) verjaardag! Daarvoor strooien we al de hele maand met lekkers (zo kun je bijvoorbeeld nog kans maken op een high tea bij Waldorf Astoria!), maar uiteráárd kan een feestelijk verjaardagsrecept niet ontbreken. Dit jaar trakteren we iedereen op een feestelijke sundae met pretzels, bruine boter en karamel.

Dat heet dan een makkelijk toetje dat toch weer speciaal is.

Feestelijke sundae voor Culy’s 10-jarige bestaan

Én bovendien is ‘t ook nog eens hé-le-maal Culy. Bruine boter is nou eenmaal één van de goddelijkste dingen die we kunnen bedenken en we verwerken het dan ook al jaren graag in onze recepten (blondies met bruine boter en discodip! Spaghetti vongole met bruine boter en broodkruim! Gnocchi met courgette, bruine boter en citroen!).

De karamelsaus is dan weer een heel klein beetje oranje en verwijst niet alleen naar de kleur van ons logo maar zorgt ook voor een heerlijke zoet-zoutcombinatie met de zoute pretzels. Wie Culy een béétje kent, weet dat zoet-zoutcombinaties ons ontzettend na aan ons hart liggen. En die pretzels? Neem nou maar gewoon aan dat pretzels een hele speciale betekenis hebben bij team Culy…

sundae met pretzel, bruine boter en karamel
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Feestelijke sundae met pretzels, bruine boter en karamel

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwarm de boter in een steelpannetje op medium vuur. Maak af en toe ronde bewegingen met de pan en verwarm tot de boter gaat schuimen, ietwat bruin kleurt en naar koekjes begint te ruiken. Dit duurt ongeveer 5 tot 8 minuten. Haal de pan van het vuur en roer er de pretzels, het zout en de suiker door.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid er het mengsel van bruine boter over uit. Bak gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat afkoelen: hierdoor zullen de kruimels verder uitdrogen.

Is het pretzelkruim goed afgekoeld? Verdeel het ijs dan over ijscoupes en geef iedere coupe een plens karamelsaus. Verdeel er het pretzelkruim over en – als je het extra feestelijk wil – maak de sundae af met discodip.

sundae met pretzel, bruine boter en karamel
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

O, en maak jij één van onze recepten klaar komende week? Maak er een foto van, deel deze op je stories (of je Insta-grid) met #culyhomemade en @culynl en wij delen jouw foto via ons Instagram-account!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.