Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Recepten 7 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Zachte karamel met gezouten pinda’s van Donna Hay

De decembermaand is dé maand voor culinaire probeersels. Klein of groot, alles mag dan toch net even feestelijker. Hoe leuk is het om te experimenteren met zoetigheden die je normaal uit het supermarktschap meeneemt? Helemaal als je die dan ook nog eens cadeau geeft aan je lievelingsfoodie, collega of familielid. Donna Hay helpt je alvast op weg met deze zachte karamel met gezouten pinda’s uit haar nieuwe kookboek Kerstmis.

Culinaire kerstcadeau’s

Die snijplankenset met vier gekleurde snijplanken is leuk, maar allang niet meer origineel op je verlanglijstje. De bonte fruitschaal evenzo. Écht leuk wordt het pas als iemand moeite voor je doet en iets zelfgemaakts geeft.

Zet daarom eens een activiteit op je verlanglijstje óf ‘iets lekkers dat je zelf hebt gemaakt.’ Ben jij nu bevriend met iemand die ‘iets lekkers’ wenst, ga dan aan de slag met deze zachte karamel met gezouten pinda’s. Ongetwijfeld een groot succes!

zachte karamel met gezouten pinda's donna hay kerstmis
Bron: Donna Hay Kerstmis

Zachte karamel met gezouten pinda’s van Donna Hay

Bekleed een ondiepe bakvorm van 20 x 30 cm met bakpapier. Bestrooi de bodem met de helft van de pinda’s en zet apart. 

Doe de suiker, room, golden syrup en boter in een grote pan op hoog vuur en roer met een metalen lepel tot de boter en suiker zijn gesmolten. Temper het vuur tot matig en verwarm al roerend 20-25 minuten of tot een suikerthermometer 122 °C aangeeft.

Werk nu snel. Schenk de karamel in de vorm en strooi er voorzichtig de resterende 210 gram pinda’s over. Laat 3-4 uur volledig afkoelen op kamertemperatuur. Zet daarna 25-30 minuten in de koelkast of tot de karamel is opgestijfd. 

Stort op een snijplank en snijd de plak met een groot scherp mes in stukjes. Wikkel elke karamel in bruin vetvrij papier en draai de uiteinden dicht. Bewaar in de koelkast en laat voor gebruik op kamertemperatuur komen. De stukken karamel zijn 2 weken houdbaar in de koelkast

> Het nieuwe kookboek Kerstmis van Donna Hay (Uitgeverij Spectrum) is nu te koop voor € 32,99

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.