Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 5 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: feestelijk toetje met ijs en bierkaramel

Fans van salted caramel opgelet: voor dit feestelijke toetje met ijs maken we zelf bierkaramel. Dat lees je goed: karamel met een scheut bier erdoorheen. Dat geeft de gezouten karamel een vleugje bitterheid, wat er erg goed bij past. Ook een fijne topping: de krokante pindacrunch die we er overheen sprenkelen. En goed nieuws: beide smaakmakers zijn erg eenvoudig (en snel!) te maken.

Wil je uitpakken met een feestelijk toetje met ijs, pep dat ijs dan een beetje op met deze bierkaramel en krokante pinda’s. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dat doet. Wedden dat je gasten versteld zullen staan van je kookkunsten?

Deze 20 makkelijke toetjes staan binnen 10 minuten op tafel

toetje met ijs en bierkaramel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Feestelijk toetje met ijs en bierkaramel

Begin met de bierkaramel. Roer in grote pan (want dit gaat opborrelen) de suiker en het bier kort door elkaar. Zet het vuur hoog, maar stop met roeren. Laat alles aan de kook komen. Zet het vuur lager en laat zeker 8 minuten zachtjes koken, tot de suiker is opgelost en je een donkerbruine, bijna roodachtige karamel hebt.

Voeg de blokjes boter in delen toe tot alles is opgelost. Haal de pan van het vuur en roer de slagroom erdoorheen. Laat de bierkaramel helemaal afkoelen.

Maak dan de krokante pinda’s. Leg een bakplaat klaar met een vel bakpapier erop. Doe de pinda’s samen met de suiker en een snuf zout in een kleine pan. Zet het vuur op medium en roer gedurende 5 minuten in de pan, tot de suiker is gesmolten en aan de pinda’s hecht. Giet de inhoud van de pan dan voorzichtig uit over het bakpapier. Strooi er nog een beetje zout overheen en laat dan in zo’n 10 minuten helemaal afkoelen.

Haal het ijs alvast uit de vriezer, zodat het zometeen zacht genoeg is om te scheppen.

Gebruik je ook koekjes? Doe ze dan tussen een schone theedoek of een afgesloten zakje en sla erop met een deegroller, tot je een grof kruim overhoudt.

Breek nu ook de afgekoelde pindacrunch in stukken.

Nu gaan we de toetjes samenstellen. Doe in elk glaasje of kommetje een schep van de bierkaramel. Schep daar steeds twee bollen vanille-ijs op. Bestrooi met de krokante pinda’s en de stukjes koek. Maak tenslotte af met nog een flinke lepel van de bierkaramel. Serveer de toetjes meteen.

Meer toetjes met ijs:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.