Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Nieuws 27 mrt 2019

Wow: dit is waarom je kaas beter gaat smaken van hiphopmuziek

Grote kans dat je je wenkbrauwen eens goed hebt gefronst bij het lezen van deze titel. Wij ook trouwens. Toch is het écht zo dat kaas beter gaat smaken van hiphop muziek, en dit is waarom.

Lekkere kaas maken is een kunst op zich. En kunstenaars houden nog wel eens van een experiment. Dat is wellicht waarom een Zwitserse kaasmaker het idee kreeg om te experimenteren met de invloed van muziek op kaas.

19 Emmental-kazen bestudeerd

Hiervoor selecteerde hij negen identieke Emmental-kazen die hij vervolgens stuk voor stuk 24 uur blootstelde aan muziek. De kazen kregen een eigen lied dat in herhaling werd afgespeeld. Eén kaas kreeg een klassiek nummer, de andere kreeg een rocknummer, nog een andere kreeg een hiphopnummer en ga zo maar door. Eén van de kazen kreeg geen muziek, ter vergelijking.

De universiteit van Bern werd vervolgens betrokken bij het proces om de verschillen in smaak, geur en textuur te beoordelen samen met een culinaire jury.

De hiphopkaas wint

Wat bleek? De kaas die werd blootgesteld aan hiphop werd met stip het best beoordeeld in termen van smaak en geur. En dit zowel door de onderzoekers als door de jury. De verschillen waren erg duidelijk, zelfs op vlak van textuur en looks.

Alle gekheid op een stokje, zien we je denken? Zo vreemd is het allemaal niet. Al jaren doet de wetenschap onderzoek naar het effect van geluid op planten of naar het effect van muziek op ongeboren baby’s. Dit onderzoeksdomein heet sonochemie, dat de invloed van geluidsgolven op lichamen en voorwerpen onderzoekt.

Wat dat juist heeft opgeleverd? De Zwitserse kaasmaker en zijn team kunnen nu verder aan de slag. Ze gaan nu verschillende kazen blootstellen aan de hiphopgolven en kijken wat voor effect dit heeft. Wie weet creëren ze binnenkort wel de ultieme superkaas, wiens uitmuntende smaak te danken is aan de hiphopmuziek.

Organiseer je binnenkort een kaas- en wijnavond? Laat Eminem, Tupac en Biggie Smalls dan maar flink door je speakers knallen!

Trek in kaas gekregen? 10 Parmezaanse kaas-recepten om je honger te stillen

 

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Wow: dit is waarom je kaas beter gaat smaken van hiphopmuziek
Sluiten