Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 15 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Help, alles gaat mis! Culy’s eerste hulp bij kerst kookrampen

Het deeg te nat, alles verbrand, te veel to do’s en te weinig tijd: hoe goed je ook op een kerstdiner bent voorbereid, er kan op de dag zelf nog van alles mis gaan. Culy helpt om een Diner Ravage te voorkomen: welkom op de eerste hulp van de kerst kookrampen.

Alternatieve ingrediënten en de noodrecepten uit de voorraadkast: met deze tips schuif je stressloos aan bij je eigen kerstdiner.

Culy’s eerste hulp bij kerst kookrampen

Voorkomen is beter dan genezen

Allereerst toch even over de planning: het gezegde ‘te veel hooi op de vork’ is voor iedereen herkenbaar in december. Daarom: de sleutel tot een stressloos kerstdiner is toch echt de voorbereiding. Kies niet alleen voor gerechten die ter plekke bereid moeten worden, maar vooral ook voor recepten die je al kan maken voordat je bezoek je huis betreedt.

En voor échte noodgevallen: zorg ervoor dat je altijd op de inhoud van je vriezer kunt terugvallen.

Het beslag is te nat

Door naar veelvoorkomende culinaire stressmomenten. Houd je je nog zo goed aan het recept, voelt het beslag veel te waterig aan. Dit komt vaak, bijvoorbeeld in het geval van fritters, voor wanneer je de geraspte groenten niet hebt drooggedept. Geen paniek, wat extra bloem doet wonderen, ook al is het wat meer dan het recept voorschrijft. Is de hele reeks mislukt? Voor deze fritters met courgette heb je maar twee ingrediënten nodig.

De saus is geschift

Er zijn verschillende oorzaken voor een geschifte saus. Precies de reden waarom iedereen wel ‘ns in dit crisismoment terecht is gekomen. Het vet scheidt zich van de waterige bestanddelen: paniek in de tent. Te weinig vet, te snel toegevoegd, te hoog vuur, te lang verwarmen; kortom: een hoop redenen met te ervoor.

Er is dan ook niet één methode om dit probleem op te lossen, maar Joris Bijdendijk helpt je door deze kookramp heen als het gaat om beurre blanc en Culy helpt je graag in het geval van mayonaise.

Er zit eigeel in m’n eiwit

Ook deze situatie is -helaas- niet heel uniek. Sta je vol overgave eieren te scheiden voor wat een onvergetelijke pavlova moet worden, en ja hoor: een eidooier breekt en floept -hoppa- zo je bak eiwitten in.

We durven het bijna niet te zeggen maar helaas: hopelijk heb je genoeg plan b-eieren in huis want je moet toch echt opnieuw beginnen. Een mini-beetje vet in je eiwitten betekent einde verhaal. Check onze tips waarmee het de volgende keer van een leien dakje gaat.

Teveel drank in m’n tiramisu

Lijkt ons geen probleem.

Vergeten een ingrediënt mee te bakken

Staat je stoof net lekker te pruttelen, zie je daar je onaangeroerde bol knoflook liggen. Balen is het zeker, maar het einde is nog niet in zicht: bak ‘m in olie of boter in een aparte pan en laat ‘m daarna weer gezellig meestoven.

Koude aardappelpuree

Dacht je net zo lekker voorbereid te zijn, kom je er vlak voor het serveren achter dat je supersmeuïge aardappelpuree compleet afgekoeld is. Geen zorgen! Een typisch voorbeeld van kerst kookramp die we prima op kunnen lossen. Hierbij onze tips.

Te weinig servies

Zelfverzekerd gooi je je theedoek over je schouder nadat je alle warme componenten tegelijk klaar hebt. Ha, sterk staaltje planning! Totdat je erachter komt dat je niet genoeg dezelfde borden hebt om het op te serveren. Ons advies? Ga all out. Gebruik zoveel mogelijk verschillende borden, diep, vlak, groot, met patroon of zonder. Indien mogelijk met die van de buren erbij. Alsof je concept regelrecht van een styling moodboard af komt.

Algehele malaise

Verbrand, gesmolten of per ongeluk een bus zout gebruikt in plaats van een theelepel? Culy’s eerste hulp bij kookrampen reikt gelukkig ook verder dan de kleinere foutjes. Neem een duik in je voorraadkast en wend je tot een van deze toetjes met maar twee (!) ingrediënten.Of confisqueer het laatste bladerdeeg uit de vriezer voor een hartige snack of een zoete afsluiter.

Vrees je sowieso al voor lastminute perikelen, dan hebben we speciaal voor jou enkele simpele hoofdgerechten voor kerst onder elkaar gezet.

Gaat helemaal goed komen, denken wij zo.

> Meer redding bij kerst kookrampen

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.