Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Kooktips 23 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Eiwitten opkloppen? Met deze tips kan het niet meer mislukken

Het blijft altijd de grote vraag: wat kwam er eerst, de kip of het ei? Dat blijft een raadsel. Wat we wel weten is dat kippen bijzonder vernuftige objecten leggen, die multi-inzetbaar zijn. Vandaag zetten we daarvan eiwitten in het zonnetje. In het bijzonder: Hoe klopt je eiwitten op? Want met die opgeklopte eiwitten, daar maken ze over de hele wereld de meest verfijnde gerechten mee. Maar je moet wel weten hoe je dat het beste kunt doen. We zetten een aantal tips op een rijtje.

De lekkerste recepten met eieren in de hoofdrol (van omelet tot eggs benedict)

Scheid het eiwit goed van de eidooier

De allereerste stap is essentieel. Zorg dat er géén eidooier door jouw eiwit zit, zelfs geen milligram. Dit zorgt ervoor dat het eiwit minder goed stijf wordt. Gebruik daarbij altijd verse eieren, daarvan zijn de eidooiers steviger.

Daarnaast kan je een professionele ei-scheider gebruiken, maar je kan het in principe ook heel goed met je (schone!) handen of met de schalen van de eieren doen. Zorg dat je altijd twee (schone!) bakjes klaar hebt staan. Open het ei boven je hand. Zeef met je vingers het eiwit eruit, terwijl het eigeel op je hand blijft liggen. Doe dit dus natuurlijk wel boven een van je bakjes en niet boven de spoelbak…

Eidooiers over? Dit zijn handige recepten met eidooiers

Schoon, schoner, schoonst voor de beste eiwitten

De volgende tip is mogelijk nog essentiëler. Al het gereedschap, bakjes, apparaten, gardes, pannenlikkers en handen moeten brandschoon en vetvrij zijn. Maak de attributen die je gebruikt nog een keer extra schoon met heet water en droog af met een (schone!) theedoek of keukenpapier voordat je begint met het kloppen van de eiwitten.

Supertip: je kunt ook citroensap gebruiken om de materialen schoon te maken.

Welke kom en een snufje zout

Gebruik het liefst een kom van glas of roestvrijstaal. Andere varianten zijn moeilijker echt goed schoon te maken. Eiwitten hebben ook de geweldige eigenschap dat ze makkelijk smaak overnemen. Dat is heel gunstig voor een dessert, maar minder gunstig als het gerecht opeens naar aluminium smaakt.  Dat wil je niet.

Eiwitten die je klopt groeien flink in volume. Het is dus heel handig als je een grote kom gebruikt, zodat al je stijfgeklopte eiwitten er makkelijk inpassen.

Tip: voeg een klein snufje zout toe. Dit stabiliseert de eiwitten en zorgt ervoor dat ze beter geklopt kunnen worden.

Het kloppen van de eiwitten

Nu kun je echt beginnen. Doe dit met een garde of een staafmixer en zorg dat de eiwitten op kamertemperatuur zijn. Klop de eiwitten totdat ze niet meer doorzichtig zijn en stijve pieken geven. Een goede graadmeter is altijd om te testen of je de kom kunt omkeren zonder dat de inhoud eruit valt. Klop ook weer niet te lang!

Opgeklopte eiwitten kunnen het beste zo snel mogelijk verwerkt worden. Gebruik daarbij altijd een pannenlikker waarmee je voorzichtig de stijve eiwitten door het gerecht of beslag spatelt. Doe je dat voorzichtig, dan behoud je de luchtigheid en dat geeft een perfect eindresultaat.

En nu kan je echt aan de slag met meringue, pavlova’s, of ile flotants,

Eiwitten over? Dit zijn handige recepten met eiwitten

banoffee pavlova
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.