Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 14 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

6 x duurzame kerstcadeaus voor foodies

Kookspullen van gerecyclede materialen, toffe boeken met duurzame recepten, merchandise van kleine ondernemers… De opties aan duurzame kerstcadeaus voor foodies zijn er – gelukkig – in grote aantallen. Wij zetten 6 x favorieten op een rij. Dat geeft toch éxtra fijn!

6 x duurzame foodie kerstcadeaus

1. Pannen van Combekk

De naam Combekk doet misschien wel een belletje bij je rinkelen en al helemaal als we daar dan ook nog even ‘pannen’ bij vermelden. Het label maakt stoere Dutch Ovens en andere pannen van 100% gerecycled materiaal (dat doen ze als enige in de wereld trouwens!): treinrails en oude fietsen bijvoorbeeld. Wij vinden een pan van Combekk een schoolvoorbeeld van een prachtig geschenk dat een leven lang meegaat.

> De pannen van Combekk zijn online te koop via de site. Met de code CMBK30 krijg je op combekk.com 30% korting op alle pannen.

Combekk sous-chef pannen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

2. Één Pan, Plaat, Planeet

Één Pan, Plaat, Planeet van Anna Jones is een kookboek dat – wat ons betreft – een plaatsje verdient op elke boekenplank. Daarmee is ‘t het perfecte cadeau: niet alleen omdat de recepten zowel toegankelijk als creatief zijn (altijd een goede combinatie), ook omdat het boek doorspekt is van tips om duurzamer te koken. Anna laat zien dat de wereld veranderen in je keuken begint – op een érg lekkere manier.

> Eén Pan, Plaat, Planeet van Anna Jones (Fontaine Uitgevers) is online te koop voor € 29,99,-

Eén Pan, Plaat, Planeet Anna Jones

3. Limonadesiroop van Roze Bunker

Bij ‘fruitslager’ Roze Bunker vinden ze het zonde dat er zoveel onnodige transportkosten gemaakt worden voor frisdrank en limonade. Deze bestaan namelijk voor een groot deel uit water, iets wat wij thuis allemaal tot onze beschikking hebben. Eén flesje Roze Bunker staat zo gelijk aan heel krat frisdrank.

De siropen zijn gemaakt van biologisch fruit en kruiden. De flesjes zien er geweldig uit en de inhoud is ook nog eens multi-inzetbaar, want het kan omgezet worden tot frisdrank, cocktails en ijs. Onze favoriet? De met de hand geplukte magnoliavariant!

> De siropen van Roze Bunker zijn online te koop via de site

4. SoepStarter

Weet je niet hoe je de restjes groenten in je groentelade moet benutten? Met de SoepStarter transformeer je ze makkelijk in een heerlijke soep. Een SoepStarter is een mix van gedroogde groenten, kruiden en specerijen die samen met je groenterestjes altijd een smakelijk soepje opleveren. De mixen zijn beschikbaar in een Arabische, Indiase en Franse variant, zijn vegan en bevatten geen zout, gistextract, palmolie of e-nummers. Make soup, not waste!

> De mixen van SoepStarter zijn online te koop via o.m Ecomondo

5. Stalen rietjes

Stalen rietjes zijn eigenlijk een must in ieder huishouden. Wil je ze cadeau geven, dan kunnen wij de rietjes van STRAWIES warm aanbevelen. Dit bedrijf maakt onweerstaanbare, duurzame rvs-rietjes. Om te strijden tegen de plasticsoep én omdat elk drankje instant ‘disco’ wordt met zo’n kek rietje. Helemaal fijn: ze kunnen gewoon in de vaatwasser en je proeft geen gekke bijsmaakjes (we hebben het uitvoerig getest). Wij zijn fan!

> De toffe stalen rietjes van STRAWIES zijn online te koop via de webshop

cocktail met rietje
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

6. Toffe restaurant merch

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat restaurants hun eigen merchandise ontwerpen. Wij zijn bijvoorbeeld helemaal verzot op de toffe T-Shirts van Local Dealer, en ook koffielabel Friedhats heeft geweldige mokken en kleding. Ook bij jou in de buurt zijn er vast lokale horecazaken te vinden die hun eigen lijn aan producten hebben. En we hoeven je vast niet meer te vertellen dat het steunen van dit soort kleinere ondernemers nog steeds broodnodig is…

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.