Redactie
Redactie Inspiratie 16 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Zo maak je de lekkerste fritters: van zoet tot hartig

Fritters zijn één van de betere dingen des levens. Ze zijn zowel zoet als hartig verkrijgbaar, makkelijk om te maken en door het knapperige jasje (bijna) altijd lekker. 

Fritters kun je vergelijken met in de pan of frituur gebakken ‘koekjes’ van bijvoorbeeld groenten, fruit, vlees of vis. Meestal worden ze voor het bakken door een beslagje gehaald of bevatten ze alleen een eitje voor de binding.

Onze liefde werd aangewakkerd tijdens een ontbijtje bij NOPI in Londen, waar we genoten van courgette fritters met manouri (een zoutige kaas vergelijkbaar met feta).

Zo maak je ze zelf

Je kunt de koekjes maken van praktisch alles. Denk aan groenten (courgette, maïs en doperwten), aardappels (zoet of gewoon), vis (vooral filets) of vlees, maar ook van fruit voor een zoete twist (bijvoorbeeld ananas of appel). Belangrijk is dat de ingrediënten niet te nat zijn en dat het mengsel wordt gebonden door ei of een beslag.

Om ze te bakken gebruik je meestal olie, in een koekenpan of frituurpan. Hierbij is het belangrijk dat de olie goed heet is, omdat de fritter anders alle olie opzuigt. Gebruik daarbij het liefst een neutrale olie met een hoog rookpunt, bijvoorbeeld zonnebloemolie.

Lekkere recepten voor fritters

Zin om zelf aan de slag te gaan? Maak dan bijvoorbeeld fritters met courgette & Parmezaan, maïs & avocado, doperwten, munt & feta of zoete aardappel & bosui.

Ook lekker zijn deze met gezouten kabeljauw, met kip of lekker klassiek met appel.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.