Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Kooktips 29 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Van koud naar knapperig: hoe kun je het beste een croissant opwarmen?

Warm, knapperig en vers uit de oven van de bakker: zo eten we een croissant natuurlijk het allerliefst. Maar als de croissant een dag blijft liggen? Hoe wek je dat slappe bladerdeegbroodje dan weer tot leven? Culy geeft drie tips.

De geschiedenis van de croissant is gehuld in legendes en mythen, maar het is algemeen aanvaard dat dit iconische bladerdeegbroodje zijn oorsprong vindt in Oostenrijk. Later verspreidde het broodje zich naar Frankrijk, waar het werd omarmd en verfijnd.

De croissant heeft een speciale plaats veroverd in de harten van mensen over de hele wereld. Logisch ook, de verleidelijke geur van versgebakken croissants, met hun boterachtige en luchtige textuur, is moeilijk te weerstaan.

Alles wat je nog niet wist over de kaascroissant (en hoe je ‘m zelf maakt)

Croissants opwarmen: wat is de beste methode?

Maar wat als je een croissant hebt overgehouden van je laatste baksessie of aankoop bij de bakker om de hoek? Hoe warm je hem dan weer op tot het perfecte, knapperige broodje dat het ooit was? Voor 4-5 minuten op 180°C in de oven bakken, is een bekende methode om een oude croissant weer warm en knapperig te krijgen. Maar dat kan ook op andere manieren:

Croissants opnieuw opwarmen met een airfryer

Verwarm je airfryer voor op 180°C en leg de croissants in het mandje. Bak ze gedurende 2-3 minuten, waardoor de hete luchtstroom van de airfryer de croissants gelijkmatig opwarmt en ze een knapperige buitenkant geeft. Je krijgt hetzelfde effect als in de oven, maar dan sneller.

Croissants opwarmen
Bron: Unsplash

Croissants opnieuw opwarmen in een koekenpan

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een beetje roomboter toe. Plaats de croissants in de pan en laat de broodjes gedurende 1-2 minuten bakken op laag vuur, of tot ze licht goudbruin zijn aan de onderkant. Draai de croissants vervolgens om en laat ze nog eens 1-2 minuten bakken aan de andere kant. Ook lekker met een smeuïg plakje kaas (croissant-tosti) ertussen, of een dikke laag chocoladepasta voor een zoete variant.

Croissants opnieuw opwarmen met een broodrooster

Het is een beetje klungelen, maar voor een snelle oplossing die niet veel voorbereiding vereist, is de broodrooster ideaal. En aangezien er naast de ronde, vierkante en gevulde croissant onlangs ook een platte variant bij bakkers is gespot, is deze methode echt zo gek nog niet.

Snijd de croissants doormidden en plaats ze in de broodrooster. Stel de broodrooster in op een lage tot middelhoge stand en laat de croissants 1-2 minuten roosteren, of tot ze warm zijn en een lichte goudbruine kleur hebben gekregen. Deze methode is perfect voor een snel ontbijt of snack en maakt de croissant lekker knapperig.

Jawel: na de vierkante en ronde croissant zijn nu de eerste platte croissants gespot

Dus, de volgende keer dat je slappe en koude croissants over hebt, hoef je ze niet weg te gooien. Probeer een van deze eenvoudige methoden uit en geniet gewoon van je croissant, alsof hij bij de bakker vandaan komt.

Croissants opwarmen
Bron: Unsplash

Meer over croissants:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.