Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 29 apr 2024
Leestijd: 5 minuten

Moestuin beginnen: dit zaaien we op de redactie (van tomatillos tot citroentijm)

Hoewel het mooie weer nog even op zich laat wachten, is het astronomisch gezien wél de hoogste tijd om een moestuin te beginnen. Op de redactie steken we onze handen graag uit de mouwen en delen we onze must haves voor de moestuin voor het nieuwe seizoen.

We kiezen op de Culy-redactie graag voor producten die niet makkelijk te verkrijgen zijn in de winkel. Mooie kroppen sla of lekkere courgettes vind je immers overal!

Tomatillos

Toma- wattes? Geloof ons dit is zo’n product dat je absoluut in je tuin moet hebben staan. In de eerste plaats omdat het fantastisch lekker is. En ten tweede, omdat het in Nederland vrijwel onmogelijk is deze smaakbommen kant-en-klaar te kopen.

Tomatillos zijn in de Latijns-Amerikaanse keuken dagelijkse kost. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het geen familie van de tomaat. De tomatillo is namelijk verwant aan de ananaskers en heeft daardoor een friszure smaak. De bes is onmisbaar wanneer je authentiek Mexicaans wil koken of een andere Latijns-Amerikaanse keuken op tafel tovert.

Wees tijdens het groeiproces voorzichtig met de plantjes van de tomatillo. Ze staan namelijk het liefst in de zon en zijn geen fan van vocht, wind en kou.

tomatillo
Bron: Unsplash

Madame-jeanette

Fire in the hole! Pepers zijn heel makkelijk te onderhouden in je moestuin en groeien als eeuh… kool. Een moestuin beginnen doe je dus gemakkelijk met het planten van pepers. De madame-jeanette herken je gelijk aan haar knalgele buitenkant en sierlijke ballonvormige postuur. Deze peper is heet. En als we heet zeggen dan bedoelen we ook écht heet. De peper is onmisbaar in de Surinaamse keuken en kom je in veel recepten tegen. Hoewel deze vurige tante je misschien doet afschrikken door haar pittigheid, is haar smaak tegelijkertijd ook fruitig. Het doet zelfs denken aan mango of ananas.

De peperplanten worden zo’n 50 centimeter groot. Het fijne is dat je er eigenlijk bijna geen omkijken naar hebt. Met een beetje geluk overleven ze zelfs een niet al te pittige – no pun intended – winter in Nederland.

madame jeanette peper
Bron: Pixabay

Verveine

Verveine of verbena in het Latijns betekent heilig kruid. Of het een heilige werking heeft, durven wij niet te zeggen, maar voor ons is dit kruid absoluut heilig in de keuken. Je maakt er namelijk heerlijke thee van, fantastische cocktails mee of gebruikt het als smaakmaker in hartige gerechten.

Minpunt: het is in de supermarkt heel moeilijk te verkrijgen. Gelukkig plant het zich in je (moes)tuin voort als een groep konijnen in de lente. De plant van de verveine wordt al snel één meter groot. De verveineblaadjes kun je tot aan het begin van de winter plukken én prima invriezen. Zo zit je nooit meer zonder dit frisse kruid.

Koken met verveine: een fris, citroenachtig kruid

Verveineac
Bron: rachid amrous via Adobe Stock

Moestuin beginnen met citroentijm

Wist je dat citroentijm jarenlang als natuurlijke luchtverfrisser diende? Het Zuid-Europese plantje heeft heel wat huizen een stuk lekkerder laten ruiken. Tot het moment kwam dat een slimmerik ontdekte dat het nog veel lekkerder was om het op te eten. De smaak is – je raad het waarschijnlijk al – vergelijkbaar met tijm, maar heeft ook een frisse citrussmaak. Overspeel niet je hand met het gebruik van dit kruid. Het geeft namelijk veel meer smaak af dan de reguliere tijm en overheerst snel.

Citroentijm groeit het hele jaar door en heeft niet veel speciale verzorging nodig. Het enige dat je hoeft te doen is ervoor zorgen dat het plantje voldoende licht krijgt, niet te veel water en af en toe moet je wat bloemetjes en harde takjes verwijderen. Zo simpel kan het zijn!

Zolang je dat goed bijhoudt, heb je het hele jaar door verse citroentijm tot je beschikking en kun je jaren vooruit. De plant blijft namelijk gewoon lekker doorgroeien en maakt veel nieuwe plantjes aan.

Cynthia
Bron: Cynthia via Adobe Stock

Thaise Basilicum

Thaise basilicum krijgt in Europa de laatste jaren pas echt de waardering die het verdient. De Aziatische smaakmaker is namelijk onmisbaar in ontzettend veel recepten. Geloof ons: als je dit kruid nooit eerder op hebt zul je versteld staan van de smaak die het afgeeft.

Thaise basilicum is heeft een meer anijs-achtige smaak met wat ondertonen van frisse munt. Ook de geur is een stuk sterker dan de Europese variant. Thaise basilicum groeit het beste achter glas op een warme plek en heeft redelijk wat water nodig. In de winter zet je de plant lekker binnen, want van kou en regen houdt ‘ie niet.

Thaise basilicum
Bron: thatreec via Adobe Stock

Shiso

Shiso zijn de bladeren van de Aziatische perillaplant. Misschien is het je al wel eens opgevallen dat het hartvormige blad met kartelrandjes verdacht veel overeenkomsten vertoont met munt. Dat kan kloppen: de plant is namelijk familie van de munt, waardoor ze in uiterlijk veel weg hebben van elkaar.

De smaak van shiso is complex en overheerlijk in verschillende recepten. Het is een combinatie tussen warme specerijen en citrus komt het meest in de buurt, aangevuld met aspecten van basilicum, anijs en munt. Ook leuk: smaken kunnen bij elk blad weer variëren.

Je kunt groene Shiso zaaien vanaf mei tot en met augustus. Dat doe je in potten of in de volle grond. De voorkeur ligt bij het voorzaaien in potten waarna je ze uitplant in de volle grond. Shiso ontkiemt namelijk pas bij een temperatuur van minimaal 20 graden, perfect om in huis mee te beginnen dus.

Shiso
Bron: Pexels

Koken met verse kruiden:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.