Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 22 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: zo maak je zelf pistachecroissants (net als bij de hippe patissiers)

We zijn doorgaans van mening dat een (goede) croissant van zichzelf al zo lekker is dat je daar geen fratsen mee hoeft uit te halen.  Maar voor het fenomeen pistachecroissants maken we graag een uitzondering op die regel. Want niet alleen pistache lijkt een grote foodtrend te zijn, ook de pistachecroissant duikt steeds vaker op bij de betere bakker. Zelf maken? Dat is gelukkig een eitje.

Pistachecroissants maak je heel makkelijk zelf met croissants die al een dagje oud zijn (met verse kun je het ook proberen, maar die zijn waarschijnlijk te zacht). Verder is het een kwestie van pistachenoten fijnmalen, een botermengsel opkloppen en die twee elementen combineren tot een heerlijke pistachevulling.

Die spuit (of lepel) je vervolgens op de croissants en daarna bak je ze nog eventjes in de oven. Het resultaat? Echt ongelofelijk lekker, de vulling alleen al (tip: gebruik die ook eens een keer als topping op een cake of taart).

Pistache croissants maken recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Pistachecroissants: zo maak je ze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar. Snijd de croissants helemaal open en leg ze met de binnenkant naar boven op de bakplaat.
  2. We beginnen met de pistachevulling. Maal daarvoor de pistachenoten tot een fijn kruim in een keukenmachine of blender. Houd een klein handje pistachekruim achter voor de decoratie van de croissants; de rest zet je opzij voor in de vulling.
  3. Klop in de kom van een mixer de boter met de poedersuiker en de vanille in ongeveer 5 minuten luchtig. Voeg daarna het ei toe en meng dit er goed doorheen. Daarna mogen de gemalen pistachenoten erbij, samen met de maizena en een snufje zout. Als laatste voeg je een klein scheutje melk toe; dit is om de consistentie wat zachter te maken. Voeg zoveel toe als je denkt dat nodig is voor een mooie pistachemousse. Wat je ook doet: proef even goed wat voor iets lekkers je zojuist hebt gemaakt.
  4. Doe de pistachevulling in een spuitzak of een boterhamzakje (gewoon lepelen kan ook, maar is er iets leuker dan opspuiten?) en verdeel de vulling over de onderste helft van de croissants. Leg de bovenkant erop en spuit daar nog een klein streepje pistachevulling op. Druk daar de achtergehouden pistachenootjes voorzichtig op.
  5. Zet de pistachecroissants in de voorverwarmde oven en bak ze ongeveer 18 minuten, tot ze mooi bruin zijn (houd goed in de gaten of ze niet te donker worden). Laat ze daarna eventjes afkoelen en bestrooi ze desgewenst met poedersuiker (waren wij natuurlijk weer vergeten).

Zó lekker!

Meer recepten met pistache:

Pistache croissant
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.