Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 6 nov 2023
Leestijd: 5 minuten

Waar kun je ronde en vierkante croissants kopen?

Vierkante of ronde croissants zijn geen nieuwigheid meer. Sterker nog: ze zijn bezig aan een flinke opmars in ons land en wij zijn de laatsten die je daarover zal horen klagen. Een overzicht met verkooppunten mocht daarom niet ontbreken.

Smullen maar.

Even over die ronde croissant

Culy’s Nancy dook al eerder in de materie en schreef daarover: ”Het is bakkerij Lafayette in New York die verantwoordelijk is voor de ronde croissant-hype. Deze Franse bakkerij met grand café wordt gerund door Andrew Carmellini: een Amerikaanse chefkok en restauranthouder die zo’n vijftien horecazaken bestiert.

De croissantcreatie van Lafayette – die The Suprême heet – bestaat uit een croissant die lijkt op een dikke frisbee. Hij is gevuld met room in een smaakje (van pistache tot aan yuzu-kokos-mojito) en wordt aan de bovenkant overgoten met glazuur. Dat lijkt ons allemachtig machtig, maar de wereld loopt ermee weg. Want de gemiddelde wachttijd voor deze croissant? Reken zeker op een uur in de rij.”

Ronde en vierkante croissants in Nederland

Gelukkig hoef je inmiddels al lang niet meer naar Lafayette om jezelf te trakteren op zo’n boterige frisbee. Ook in ons land pikken bakkers dit principe namelijk steeds vaker op.

Voor alle boterliefhebbers maakten we daarom een overzicht van alle plekken waar je kunt genieten van ronde of vierkante croissants.

Amsterdam

Bakkerij Wolf

Bakkerij Wolf is één van onze favoriete bakkerijen van de stad en de kans is ook nog eens groot dat je er tijdens een bezoek een ronde croissant aantreft. Reden genoeg om ook eens naar de Wolvenstraat te navigeren.

> Adres: Wolvenstraat 22, 1016 EP Amsterdam

Margo’s Amsterdam

Of je nou voor een exemplaar met kardemom en citroenzeste gaat of voor eentje met vanille en sinaasappel: de ronde, flaky creaties van Margo’s zijn allemáál lekker.

> Adres: Eerste Tuindwarsstraat 2A, 1015 RV Amsterdam

Et Claire

Bij Et Claire schuwen ze de kubistische baksels niet en daarvan zijn deze kubusvormige croissants het beste voorbeeld. De vullingen variëren, al zien ze er wat ons betreft allemaal heerlijk uit.

> Adres: Beethovenstraat 38, 1077 JJ Amsterdam

Rise Bakery

‘Wheels’ noemen ze ze, de ronde croissants die je op dagelijkse basis kunt verkrijgen bij Rise Bakery. Met vullingen als dulce de leche weet je dat dat een goed idee is.

> Adres: Albert Cuypstraat 208H, 1073 BM Amsterdam

Public Space

Als er iemand zichzelf de Amsterdamse croissantkoning mag noemen, dan is het wel Alexandre Scour van Public Space. Zijn befaamde vierkante croissants werden enkele jaren geleden een hit in de hoofdstad en wij bidden dat Alexandre daar alsjeblieft nog heel lang doorgaat. Met vullingen als pistachepraliné of crème van zoete mais snap je wel waarom.

> Adres: Bercylaan 301, 1031 KP Amsterdam

Grammes

Tot slot doet ook Grammes mee aan ronde croissants in de hoofdstad. Afgelopen zomer hadden ze nog een special waarbij ze rond croissantdeeg vulden met pistache en witte chocolade. Oh my god.

> Adres: Maasstraat 16, 1078 HJ Amsterdam

Hier koop je ronde of vierkante croissants

Rotterdam

Le Petitjean

Wat krijg je als je croissantdeeg in een cakevorm perst? Een croissant loaf, zo blijkt. Het is wat ze doen bij het Rotterdamse Le Petitjean en wij hebben maar één vraag: waarom is niemand eerder op dat idee gekomen?

> Adres: Voorburgstraat 221, 3037 EN Rotterdam

Bakkit

Bakkit is dan weer Rotterdamse koploper op het vlak van de frisbeevormige exemplaren. Ook hier zien we versies met pistache, maar ook met citroenmeringue of met choco-hazelnoot.

> Adres: Zwaanshals 299, 3035 KH Rotterdam

Ander:

Holy Sweets (Nijmegen)

Prachtig zijn ze, de ronde croissants van Holy Sweets in Nijmegen. Het deeg wordt in deze bakkerij gevormd in de vorm van bloemen en dat levert niet alleen een oogstrelend, maar ook een lekker resultaat op.

> Adres: Houtstraat 63, 6511 JM Nijmegen

Anna’s Smaakatelier (Amersfoort)

Ook het leuke Anna’s Smaakatelier wijkt af van de maanvormige vorm van gewone croissants. Hun ronde versies worden bedekt met vrolijke toppings als pruimen, amandelcrème en crumble of bramen en lavendel – leuk.

> Adres: Grote Sint Jansstraat 4, 3811 HX Amersfoort

Bond en Smolders (Utrecht)

Een ambachtelijke bakkerij in hartje Utrecht? Dat klinkt niet alleen als de ideale plek voor ronde croissants, dat is ze ook. Volgens onderstaande Instagrampost zijn ze enkel te verkrijgen op vrijdag en zaterdag – dan weet je vast wat je te doen staat.

> Adres: Lijnmarkt 9, 3511 KE Utrecht

Verder kwam ons ter oren dat…

Ook interessant:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.