Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Kooktips 4 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Met deze tips maak je je Caesar salad nóg lekkerder

De Caesar salad is een ware klassieker en er zijn maar weinig keukens waarin deze salade nooit is verschenen. Hij is fris, simpel om te maken en gewoon erg lekker (natuurlijk). Maar in het simpele recept van de salade gaan ook veel valkuilen schuil en dat is zonde. Dat zit ‘m in de juiste ingrediënten en de juiste bereiding ervan om de salade te maken tot het succesnummer dat ‘ie is.

Hoewel de salade eigenlijk ‘per ongeluk’ is ontstaan (toen de salade voor het eerst werd gemaakt, waren veel ingrediënten niet meer op voorraad en diende ‘ie als noodoplossing), zijn er wel degelijk wat dingen die je goed (of juist fout) kunt doen bij het maken ervan.

Caesar salad heaven

Een klassieke Caesar salade bestaat uit Romaine sla, ei, (Parmezaanse) kaas, croutons, citroensap, knoflook, ansjovis en olijfolie. Natuurlijk kan je zelf eindeloos variëren (gebruik ‘s een andere kaas, voeg avocado toe of serveer ‘m met bacon of kip), maar de sleutel van een goede Caesar zit ‘m in de basis: de klassieke ingrediënten.

Caesar salad van de barbecue uit Gloeiend Groen

Deze vier tips zijn essentieel om een écht goede Caesar salad op tafel te zetten:

  1. Was de romaine sla goed en laat de bladeren drogen en rusten. Gebruik alleen de binnenste, knapperige bladeren. Zet de slabladeren vlak voordat je de salade wilt serveren 10 minuten in de vriezer. Dit zorgt voor een goede crunchy bite.
  2. Maak je croutons zelf. En niet een dag van tevoren, maar tot een minuut van tevoren. Voeg ze toe aan de salade als ze nog warm zijn. Samen met de ijskoude bladeren zorgt dit voor het effect dat je salade onweerstaanbaar maakt.
  3. Kook het ei niet hard, niet zacht, maar super zacht. Van origine werd het ei slechts één minuut gekookt (een coddled egg). Dit zorgde ervoor dat het eigeel zich als een soort dressing over de gehele salade verspreidde en met de kaas samensmolt. Hungry yet?
  4. Serveer geen bestek bij je salade, maar eet ‘m met je handen. Zo werd de salade van origine geserveerd en – geloof ons – het maakt het nog nét even lekkerder.

Zo maak je een lichtere caesar salade

Caesar salad maar dan anders

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.