Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 7 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Caesar salad van de barbecue uit Gloeiend Groen

Caesar salad en barbecue: bij het horen van deze combinatie denk je waarschijnlijk niet dat de salade dan óp de barbecue wordt bereid. En toch kan dat prima, bewijst Welmoed Bezoen in haar boek Gloeiend Groen. Het is zelfs extreem lekker. Want in deze smaakvolle veggie variant mis je op geen enkele manier het vlees van het klassieke recept.

Dat ze bij Gloeiend Groen niet terugdeinzen voor verrassende combinaties wisten wij al langer. Het boek staat vol met originele groenterecepten voor op de barbecue, zoals deze ‘jerk’-knolselderij met sambal en limoenaioli of deze tomaat met gebarbecuede feta. Misschien beschouw je een caesar salad niet meteen als een verrassend gerecht, maar op z’n Gloeiend Groens is het dat wel! Door de ansjovis te vervangen door soja en de saladebladen te grillen op de barbecue krijgt deze klassieker meteen een nieuwe dimensie.

BBQ caesar salad
Gloeiend Groen

Welmoed: “De fotograaf van dit boek en mijn vriend Anker heeft mij bekend-gemaakt met de Caesar salad. Ik snapte nooit waarom mensen een salade zouden bestellen doordrenkt met mayonaise en geraspte kaas. Maar toen hij de salade voor mij maakte snapte ik wat ik al die tijd miste. Dit is helaas weer zo’n gerecht dat in restaurants vaak op bedroevende wijze wordt bereid en daardoor een slechte naam heeft gekregen.

In plaats van ansjovis gebruik ik hier sojasaus. Dit zorgt voor een iets diepere smaak in de dressing. Het spreekt voor zich dat de ingrediënten goed moeten zijn – vooral de mayonaise. Gelukkig bestaan er een paar goede kant-en-klare mayonaises. Koop het liefst biologische, die is die paar centen extra meer dan waard. Hier wordt minder of zelfs geen suiker aan toegevoegd en ze zijn dus frisser van smaak, plus de eidooiers komen van kippen die blijer zijn. Win-win.”

Zo maak je de barbecue Caesar salad

Bestrijk de sneden brood met 1 eetlepel olie en rooster ze op de barbecue aan beide kanten goudbruin in circa 4 minuten. Snijd of breek het geroosterde brood in stukjes.

Wrijf de slahelften in met de resterende olie, leg ze met de snijkanten naar beneden op de barbecue en rooster circa 5 minuten.

Maak ondertussen de dressing door de mayonaise te mengen met de sojasaus, de helft van de kaas, de helft van de kruiden en de rasp en het sap van de citroen. Breng de dressing goed op smaak met zout en een flinke hoeveelheid vers­gemalen zwarte peper.

Leg de geroosterde slahelften op een schaal en lepel de dressing erover. Pel de eitjes, snijd in kwarten en leg ze tussen de sla. Bestrooi met de resterende kaas en kruiden.

Gloeiend Groen: vegetarische barbecue recepten

Gloeiend Groen – bbq’en met groenten – van Welmoed Bezoen ligt nú in de boekhandel voor € 22,50 euro.