Redactie
Redactie Culinair nieuws 5 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Het beroemde driesterrenrestaurant Eleven Madison Park wordt volledig veganistisch

Vorig jaar werd New York hard getroffen door de pandemie, maar vandaag de dag ziet het er een heel stuk beter uit voor de New Yorkers. Het aantal ziekenhuisopnames en infecties is sinds november niet zo laag geweest. Daarom begint de Amerikaanse staat nu met het versoepelen van de maatregelen. Vanaf 19 mei mogen winkels, musea, bioscopen én restaurants weer mensen ontvangen.

Eleven Madison Park wordt veganistisch

Eén van de restaurants die eindelijk weer open mag is het driesterrenrestaurant Eleven Madison Park. In al die tijd (15 maanden!) dat het restaurant dicht was, had chef en eigenaar Daniel Humm veel tijd om na te denken over voeding en duurzaamheid. Dit leidde tot een rigoureus en gedurfd besluit: al het vlees én alle dierlijke producten gaan van de kaart.

In een statement op zijn website zegt Daniel Humm: ”We hebben altijd rekening gehouden met de impact die we hebben op het klimaat. Toch werd het steeds duidelijker dat het huidige voedselsysteem gewoonweg niet duurzaam is.”

Eleven Madison Park is het beste restaurant ter wereld: maar waarom?

Vijf maaltijden voor het goede doel

Waar de kaart eerst voor een groot deel uit vleesgerechten bestond, worden deze nu allemaal vervangen door plantaardige versies. Chef Humm: ”Elk gerecht is gemaakt van groente uit de zee of van de aarde. Ook gebruiken we fruit, paddenstoelen, granen en nog zoveel meer.”

En dat niet alleen: voor elke maaltijd die gekocht wordt in het restaurant, zal Eleven Madison Park vijf maaltijden doneren aan Eleven Madison Truck. Dat is hun stichting die zich inzet om mensen te helpen die door de pandemie moeite hebben om aan voedsel te komen of dat te kunnen betalen. “Ik wil dat iedereen die in contact komt met Eleven Madison Park meteen deel uitmaakt van iets goeds doen”, aldus chef Humm.

Toonaangevend toprestaurant

Het toprestaurant wordt al zo’n 20 jaar lang gezien als één van de beste restaurants ter wereld. Ook werd het vorig jaar aangemerkt als één van de beste groenterestaurants ter wereld. Want de hoofdrol geven aan groente en fruit, deden ze toen al.

Dat zo’n toonaangevend restaurant nu volledig veganistisch wordt, zou veel kunnen gaan betekenen voor het culinaire landschap in het algemeen. De Amerikaanse food criticus Ruth Reichl bijvoorbeeld, denkt dat het voorbeeld dat het restaurant hiermee stelt, de stijl van Amerikaanse restaurantkeukens de komende jaren flink kan beïnvloeden. “Een restaurant als Eleven Madison Park is in feite een leerschool”, verklaart ze tegenover The New York Times. Ze vergelijkt het met zo’n ander instituut dat veel beroemde chefs heeft grootgebracht: restaurant Chez Panisse in Californië.

Veganistisch eten op sterrenniveau

New Yorkse vegan Bourgondiërs moeten wél nog heel even geduld hebben, want Eleven Madison Park opent op 10 juni 2021. Misschien is dat ook wel beter, want dit betekent nog wat extra tijd om te sparen. Een diner bij het toprestaurant kost namelijk zo’n 335 dollar per persoon.

Wil je ook veganistisch eten op sterrenniveau, maar liever een stukje dichter bij huis? In Parijs vind je het veganistische ONA, wat staat voor Origine Non Animale (niet-dierlijke oorsprong). De eigenaresse is de jonge chefkok Claire Vallée en zij wist onlangs ook een Michelinster te bemachtigen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.