Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 6 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Bosui snijden: zo moet het

Ben je het zat om elke keer te stoeien met kleverige, knoeierige bosui en na het eten van een gerecht met bosui de rest van de dag uit je mond te ruiken? Say no more! In dit artikel vertellen we je de ultieme techniek om bosui te snijden zonder gedoe, geklieder en nare geurtjes. Laat die smaakvolle gerechten maar komen, zonder de nare bijwerkingen.

Waarom het zo belangrijk is bosui goed te snijden?

Bosui snijden lijkt kinderspel. De lange wit-groene ui is favoriet bij de professionele chefs omdat je ‘m zo supersnel kunt snijden, mits je ‘t goed doet. En daarbij is één ding het allerbelangrijkst: een vlijmscherp mes. Heb je dat niet, dan plet je de ui en het vruchtvlees waardoor je de vezels beschadigt. Hierdoor is de ui veel minder lang vers en bruikbaar. Let dus goed op dat je mes vlijmscherp is. Haal ‘m zonodig nog even langs een aanzetstaal.

Benieuwd wanneer je nu enkel het groene of het witte deel van de bosui snijdt? Dat lees je in ons artikel waarin we je alles vertellen over de bosui.

bosui stock pexels
Bron: Pexels

Waarom gaat mijn bosui kleven tijdens het snijden?

Voor wie wel eens haastig een bosui heeft staan snijden, is dit fenomeen vast bekend: een plakkerige zooi. Bosui kan namelijk erg sticky worden als je ‘m niet goed snijdt. Alsof ‘ie dan wil laten merken dat je het niet goed doet. Naast een scherp mes, is het ook belangrijk dat je de bosui erg goed wast. Goed tussen de bladeren en van boven naar beneden eventjes boenen.

Daarnaast is het aan te raden de ui eerst in de lengte door te snijden en eventjes kort droog te deppen. Zo gaat ‘t minder snel kleven doordat je de natuurlijk sappen en oliën een halt toeroept. Knijp je ui ook niet fijn wanneer je ‘m snijdt, maar gebruik drie vingers (in plaats van je hele hand) als ‘klauw’ voor het snijden.

Welke snijtechniek kun je ‘t beste gebruiken bij een bosui?

Bij het snijden van een bosui kun je het beste de “schuine snede”-techniek gebruiken. Nadat je de ui goed hebt gewassen, snijd je de worteluiteinden van de ui. Hierna snijd je de bosui schuin in dunne plakjes door diagonaal door de stengel te snijden. Door schuin te snijden zorg je én voor gelijkmatige mooie plakjes, maar komen er ook minder kleverige sappen vrij.

Zorg er te allen tijde voor dat je niet te hard duwt bij het snijden, maar laat je mes het werk doen. Hoe harder je duwt, des te meer jij de bosui plet en er een kleverig goedje vrijkomt. Daarnaast breek je de vezels en zal de smaak van de ui snel bitter worden.

Snijd ook altijd zo fijn als je kunt. Bosui is intens van smaak en grote stukken zul je nog weken blijven proeven. Vind je fijn snijden lastig? Doe ‘t dan zo langzaam als je wilt. Tuurlijk is het leuk om als een professionele chef een bosui te lijf te gaan en ‘m binnen tien seconden soldaat te maken, maar als je die techniek niet beheerst zul je blijven zitten met grove, kleverige stukken met een bittere smaak. Zit niemand op te wachten kunnen we je vertellen.

Meer handige snijtechnieken:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.