Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 7 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Gooi oud brood nóóit weg: zo maak je het weer knapperig en zacht in de oven

Niets lekkerders dan een knisperend vers stokbrood, hoogstwaarschijnlijk zojuist gehaald bij je favoriete bakkerij om de hoek, of eentje waar je 55 kilometer voor bent omgereden. Niks teleurstellenders wanneer er een exemplaar overblijft dat zo hard is dat je er een ruit mee kunt inslaan. Tot nu: we hebben dé truc gevonden waarmee je oud brood weer als nieuw kunt maken in de oven.

Of in ieder geval een versie die er flink dichtbij komt.

Gooi oud brood nóóit weg: zo maak je ‘t weer knapperig en zacht in de oven

We horen je denken: oud brood, daar maak je toch gewoon croutons van? Natuurlijk doe je dat, maar in dit geval hebben we het over het type brood dat nog nét een dagje – of drie – ouder is. Zo hard dus, dat de associatie met stenen dichterbij is dan die met croutons.

Oud brood

Laten we vooropstellen dat je brood überhaupt niet weg moet gooien, tenzij het zo groen is dat het uit zichzelf weg kan lopen. Mocht dat dus nog niet het geval zijn, dan hebben we talloze recepten voor je waar je oud brood in kunt verwerken. Denk panzanella, als topping over je pasta, voor wentelteefjes en ga zo maar door.

gezonde maaltijdsalade/winterse panzanella
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Nog ouder brood

Maar valt er echt geen land meer te bezeilen met je oude brood en is het zo hard dat je niet weet of je een baksteen of een brood in handen hebt? Dan is de kans groot dat je voor een enkeltje prullenbak gaat. Nou, geloof ons, kies voor de andere weg. Want met slechts twee simpele handelingen en een oven beleg jij straks weer je brood alsof er niks aan de hand is.

Zo maak je het weer eetbaar

Het vergt wat moed, maar werkt echt – ook onze collega’s van Bon Appétit zijn als jaren enthousiast. Steek het brood met de dichte kant (dus niet waar al van gegeten is of het ‘open’ gedeelte van het stokbrood bijvoorbeeld) onder de lopende kraan, warm of koud maakt niet uit. Geen voorzichtig drupwerk dus, de kraan mag volledig open. Bang voor een doorweekte binnenkant? Zelfs dat is geen enkel probleem.

belegd stokbrood
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Oud brood in de oven

Zet je oven vervolgens op de hoogste stand, als in 300 graden. Leg je brood na voorverwarming direct op het rooster en verwarm ‘m in 6 tot 7 minuten, afhankelijk van de grootte. Is je brood compleet doordrenkt van water, ook van binnen? Laat ‘m dan een minuut of 10 à 12 in de oven. Haal je brood er na deze tijd uit en je zult zien: deze verjongingskuur werkt als de beste.

Meer over brood:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.