Redactie
Redactie Kooktips 7 mei 2021
Leestijd: 1 minuut

Op deze doodeenvoudige manier kun je zelf bosuitjes kweken in je vensterbank

Gooi de afsnijdsels van bosui nooit weg! Je kunt daarmee namelijk op een hele makkelijke manier zelf weer nieuwe bosuitjes kweken. Culy legt je uit hoe je dat doet.

Zelf bosuitjes kweken

Een fijne tuin, al is het maar een paar vierkante meter groot, met al je favoriete groenten, kruiden en fruit: wie droomt daar nou niet van? Lekker vers van het seizoen en het belangrijkste van alles: zelf verbouwd.

Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid, ruimte of tijd om dit plan waar te maken. Wat je wél heel gemakkelijk kan doen is je oude bosuitjes, of bosuitjes waar je het grootste gedeelte (behalve de wortels) van hebt gebruikt, nieuw leven in blazen. Het is al een oude truc, maar ken je ‘m nog niet, dan gaat dit je leven veranderen.

Slimme tip: vries je bosui in!

Zelf bosui kweken
Bron: Culy.nl

Zo groei je ze zelf

Werk je met bosuitjes in de keuken, dan zul je het kontje met de wortels daar altijd af snijden. Wil je daar zelf nieuwe bosui uit kweken, zorg dan dat je een iets langer stukje afsnijdt, van ongeveer 5 centimeter.

Zet de kontjes simpelweg rechtop in een bakje of kommetje (met een platte bodem) met een laagje water op een zonnige plek. Binnen een paar dagen (vaak al binnen 10 dagen!) heb je een heerlijke bos knapperige bosuitjes. Ideaal!

Bosui kweken
Bron: Culy.nl

De lekkerste recepten met bosuitjes:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.