Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 26 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Uien bewaren: zo moet dat en niet anders

Waar bij het bewaren van fruit zorgvuldig wordt nagedacht, laten we de ui nog al eens aan zijn lot over. Je vindt ze vaak in een groentela in de koelkast, ergens verloren in een keukenkast of verdwaald op het aanrecht. Dus voor eens en altijd: uien bewaren, dat doe je zo.

En niet anders.

Zo ga jij voortaan je uien bewaren – en heb je er het langst plezier van

Of het nou sneeuwt, je blut bent vlak voordat er salaris wordt gestort of je gewoon geen zin hebt om boodschappen te doen: een gevulde voorraadkast is altijd een goed idee. En dat hoeft niet veel te kosten, sterker nog, deze ingeblikte etenswaren zijn vaak voor een prikkie te koop.

Naast de langer houdbare producten zijn er een paar veelzijdige verse smaakmakers waar je altijd wat aan hebt. Ui is er daar sowieso een van. Des te belangrijker om te weten hoe je deze onmisbare bolletjes het best kunt bewaren.

bladerdeegtaartjes met uien / uien tarte tatin hack
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Uien bewaren

Waar groenten vaak regelrecht de koelkast in gaan, is dat bij uien in ieder geval niet verstandig. We raadplegen hiervoor het Voedingscentrum: “Bewaar uien buiten de koelkast op een donkere, droge plek.” Daarnaast stuitten we op nóg een interessante tip: “Bewaar uien niet direct naast aardappelen, want uien nemen snel vocht op uit de aardappelen, waardoor beide eerder gaan rotten.” En dat willen we niet natuurlijk.

Attentie: dit is de allerbeste manier om knoflook te bewaren

Franse uiensoep met 5 soorten uien
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Uien over

Ook veel voorkomend: je hebt slechts een half uitje nodig. Aangezien we niet aan weggooien doen, bewaren we die andere helft natuurlijk voor een volgend gerecht bomvol uien. Hoe? Dat kan in zowel de vriezer als de koelkast. “Bewaar een restje ui verpakt in huishoudfolie of in een bewaarbakje in de koelkast. Blancheer gesneden uien kort voor invriezen”, aldus datzelfde Voedingscentrum. En die schillen, die gooi je sowieso niet weg. Dit is waarom.

Twijfel je of de ui überhaupt nog goed is? Check dan of ‘ie verdroogd, verkleurd of verrot is. Voorgesneden uien worden slap, beschimmelen en verspreiden een zure geur.

Uientaart van gekaramelliseerde uien, bladerdeeg en geitenkaas | weekmenu | wat eten we vandaag | week 33
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

En dit maak je met die uien:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.