Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 20 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Met deze tips krijg je jouw aardappels knapperig uit de oven

Is er iets lekkerders dan knapperige goudbruine aardappeltjes uit de oven? Precies. Maar al lijkt het simpel, de perfecte crispy aardappel vraagt om enige toewijding. Een voordeel: het is het allemaal waard.

En dan het liefst met flink wat mayo uiteraard.

Zo krijg je de knapperigste aardappelen uit de oven

Die knisperende goudbruine parels zo perfect uit de oven krijgen, is helaas niet zo simpel als een zak aardappelen in de oven werpen. Maar uiteindelijk geldt wel: de oven doet het meeste werk. Alleen heeft ‘ie er wel wat begeleiding bij nodig.

Culy homemade perfecte gebakken aardappelen

De aardappelen

Stap 1: koop de goede aardappelen. Doe je dat niet, dan sta je meteen met 10-0 achter. Kies voor een vastkokende aardappel – net zoals bij aardappelgratin trouwens. Nog een tip: aangezien je die goudbruine knapperige randjes natuurlijk op zoveel mogelijk plekken wil zien en de boel van binnen ook gelijkmatig moet garen, werk je met kleine stukken. Dat kan door gewoon voor een kleine aardappel te kiezen, óf door grote in gelijkmatige stukken te snijden.

In het water

Een zeer belangrijke stap: kook je aardappelen altijd vantevoren in goed gezouten water. Doe dit zo’n 10 tot 15 minuten – afhankelijk van de grootte van je stukken. De aardappelen nemen het zout goed op – iets wat je niet kunt bereiken met alleen het nazouten – plus zijn meteen wat zachter van binnen. Er zijn ook genoeg krokante aardappelliefhebbers die de aardappelen alleen in ijskoud gezouten water leggen – soms zelfs een hele nacht. Dit zorgt ervoor dat het zout het vocht uit de aardappelen onttrekt – maar kost wel nog meer tijd.

Zijn ze gekookt, schudt ze dan goed uit in een vergiet, zodat de randjes ruw worden en de aardappelen zoveel mogelijk water kwijtraken.

Aardappeltjes uit de oven
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy.nl

De oven in

Belangrijk: gebruik genoeg vet. De meest smaakvolle keuze is bijvoorbeeld ganzenvet – maar aangezien bijna niemand daar standaard een voorraad van heeft liggen, werkt olijfolie ook goed. Zorg ervoor dat elk stuk aardappel glanst als nooit tevoren, drapeer de boel in een ovenschaal en leg de smaakmakers ertussen. Pas hierbij op dat je geen fijngesneden elementen toevoegt, die verbranden snel. Kies dus bijvoorbeeld voor hele tenen knoflook en takjes met kruiden.

Dé extra tip

Nu denk je misschien: ik doe even een dutje terwijl die oven aan het werk gaat. En dat is natuurlijk helemaal prima, tenzij je ook de laatste tip op wilt volgen – zet dan halverwege even een alarm. Druk de aardappelen enigszins platter met een spatel, zoals in dit recept voor perfect gebakken aardappelen, waardoor nog meer oppervlakten in de 2e ronde de kans krijgen om goudbruin te kleuren – én knapperig te worden.

Meer over aardappelen:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.