Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 12 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles over de Opperdoezer Ronde: de crème de la crème aardappel uit Opperdoes

Je hebt aardappels en je hebt de Opperdoezer Ronde: een typisch seizoensproduct dat niet voor niets door aardappelkenners tot een heuse delicatesse wordt gebombardeerd. Maar wat maakt deze aardappel uit Opperdoes nou zo speciaal en belangrijk, en in welke gerechten komt dit exemplaar het beste tot z’n recht?

Alles over de Opperdoezer Ronde: de crème de la crème aardappel uit Opperdoes

Aan deze oer-Hollandse aardappel is al 50 jaar lang niet gesleuteld en hij wordt dan ook met veel liefde en geduld geteeld. En dat telen, dat gebeurt gewoon met de hand. Een belangrijke is het dunne gele schilletje, waar voorzichtig mee om moeten gegaan.

Culy Homemade: Opperdoezer Ronde met zelfgemaakte kruidenboter

Vorm

Weet je eenmaal hoe de Opperdoezer Ronde eruit ziet, dan zul je ‘m de volgende keer meteen herkennen. De typische Opperdoezer is robuust rond, klein, heeft diepe ogen en dus een dunne gele schil. De aardappel is verkrijgbaar vanaf eind mei tot eind oktober: redelijk vroeg dus, in vergelijking met andere aardappelen.

Beschermd in Opperdoes

De term delicatesse komt niet zomaar uit de lucht vallen: de Opperdoezer Ronde heeft sinds 1996 een beschermde oorsprongsbenaming. En die worden maar weinig uitgedeeld: dit Europese beschermingskeurmerk zorgt ervoor dat de aardappel enkel binnen een bepaalde afstand van Opperdoes geteeld mag worden. Ook kazen als Gouda en Edammer hebben eenzelfde keurmerk in bezit.

Aan de Opperdoezer aardappel

Het is dan misschien een wat exclusievere aardappel, je krijgt er ook een hoop voor terug: omdat ‘ie zowel vast als romig is, doet de Opperdoezer Ronde het goed in de meest uiteenlopende gerechten.

Gebruik ‘m eens voor deze aardappelsalade met bruine boter bijvoorbeeld, in een aardappeltortilla of in deze zomerse aardappelschotel. Daar komt ook nog eens bij dat ‘ie zich – dankzij dat dunne jasje – uitstekend leent om met schil gegeten te worden.

Traditioneel

Laat je het aan de echte kenners – de inwoners van Opperdoes – over, dan weten ze het wel. Die bereiden de aardappel het liefst op traditionele wijze, lezen we op de officiële website.

“De schil wordt geschrapt en de piepers worden vervolgens gekookt onder water, opdienen met een kommetje gesmolten roomboter en dippen maar.”

Lekker!

Meer met aardappel:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.